Jeugdhuis Zenith, lokale politie en stad werken samen aan een veilige feestomgeving voor onze jongeren

Naar aanleiding van de bezorgdheden op sociale media wensen Jeugdhuis Zenith, de lokale politie en de stad gezamenlijk meer info te geven over de tussenkomst van de hulpdiensten in het jeugdhuis op zaterdag 19 februari.

Feestende massa

Op zaterdagavond werden vier jongeren op korte tijd onwel, wat de medewerkers van het jeugdhuis alarmeerde en waarop zij de hulpdiensten belden. De lokale politie ging ter plaatse met twee ploegen en een hondengeleider, de medische hulpverlening met twee ambulances en een MUG-team. Op dat ogenblik waren nog twee jongeren ter plaatse, die na controle niet naar het ziekenhuis werden overgebracht. De andere twee jongeren waren al naar huis vertrokken.

Op zondag 20 februari verschenen op sociale media heel wat berichten over drugs die ongezien in drankjes werd gemengd en later zelfs berichten over andere feiten, een mogelijke dader en het aanbieden van drugs aan jongeren. Dergelijke feiten zijn onaanvaardbaar en zorgen terecht voor paniek bij jongeren en de ouders. Zowel de lokale politie, de stad als het jeugdhuis nemen dit soort incidenten dan ook zeer ernstig.

Onze korpschef en onze verantwoordelijke van het team jeugdcriminaliteit gingen op basis van de feedback van de aanwezige hulpverleners in overleg met de verantwoordelijken van het jeugdhuis en de jeugddienst van de stad. Enerzijds met de bedoeling om beter zicht te krijgen op de gebeurtenissen, maar ook om dit in de toekomst te voorkomen. Voor zover wij na dit weekend kunnen vaststellen, werd er geen drugs aangetroffen bij de jongeren die onderzocht werden door de hulpdiensten. Ook van andere feiten zijn er geen meldingen gedaan in de regio Dendermonde. De mogelijke dader waarvan sprake, werd niet gevonden door de politiemensen ter plaatse. Op basis van dit onderzoek gaan wij er op dit moment van uit dat dit een toevallige samenloop van een aantal voorvallen was. Mocht je toch, naar aanleiding van de gebeurtenissen het afgelopen weekend, slachtoffer geweest zijn of verdachte feiten hebben opgemerkt, aarzel dan niet om je te melden bij de lokale politie.

We willen benadrukken dat de verantwoordelijken van het jeugdhuis snel en correct hebben ingegrepen door onmiddellijk de politie te contacteren. Deze actie toont veel verantwoordelijkheidszin en moed. Daarnaast willen we benadrukken dat Jeugdhuis Zenith een veilige plek is. Er vindt regelmatig overleg plaats tussen de lokale politie, het jeugdhuis en de jeugddienst van de stad Dendermonde. Dankzij deze jarenlange samenwerking zijn de lijnen tussen alle partners heel kort en kunnen wij makkelijk afspraken maken. De stad en de lokale politie zien in het jeugdhuis een zeer betrouwbare partner die inzet op een veilige omgeving voor onze jongeren, bijvoorbeeld door een totaal verbod op geestrijke dranken en de permanente aanwezigheid van voldoende medewerkers. Jeugdhuis Zenith communiceert elke activiteit in het jeugdhuis vooraf aan de politie en deze activiteiten worden ook opgenomen in de patrouilleschema’s van de lokale politie. De lokale politie blijft ook de komende weken extra waakzaam en in overleg met het jeugdhuis.

Met het oog op laatstejaarsfuiven staan de lokale politie, de jeugddienst en de dienst evenementen van de stad altijd ter beschikking om de organisatoren bij te staan om dit op een veilige manier te doen. Nu we weer meer mogen feesten en fuiven, wensen wij alle jongeren veel leuke, maar vooral fijne momenten.

En mocht er iets verkeerd lopen … bel dan onmiddellijk 101 voor dringende hulp. Beter eens te veel dan te weinig!

Labels