Grootschalige controleactie professioneel transport

Gisteren organiseerde de lokale politie van Dendermonde samen met politiezone Hamme/Waasmunster en verschillende federale en Vlaamse controle- en inspectiediensten een grootschalige controleactie op professioneel transport. In totaal inden alle diensten samen ongeveer 10.000 euro aan boetes en openstaande boetes.

Controlepost actie Hoogveld

De gerichte actie vond plaats op het Hoogveld. Aan de actie namen zowel het verkeersteam, de dienst interventie, onze hondengeleider en de lokale recherche als externe partners zoals de sociale - en de arbeidsinspectie, de Vlaamse belastingsdienst, Douane en Accijnzen en het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen deel. In totaal werkten 45 personen mee. Tijdens de actie werden 110 voertuigen (personenwagens, bestelwagens en lichte vrachtwagens) grondig gecontroleerd.

Wat sturen onder invloed betreft, legden alle gecontroleerde bestuurders een negatieve ademtest af en reed één bestuurder onder invloed van drugs. Dit rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen. Aan een andere bestuurder die een rijverbod had opgelopen ten gevolge van een eerdere overtreding werd een rijverbod betekend.

Tijdens de actie stelden onze diensten ook pv’s op voor het misbruiken van een garagenummerplaat en een replica van een nummerplaat en werd er drie keer een pv voor niet-verzekering en niet-keuring uitgeschreven. Twee andere bestuurders konden deze documenten niet voorleggen. 

Verder kreeg een bestuurder een proces-verbaal omdat hij grond vervoerde waar hij geen vergunning voor had. De recherche trof een illegaal aan en pakte deze op. Tot slot werden er ook nog twee pv’s uitgeschreven voor het rijden zonder een bestuurderskaart in de tachograaf van het voertuig. 

Daarnaast werden ook nog een 10-tal andere verkeersinbreuken vastgesteld: gaande van niet voldoen aan de technische eisen, ladingzekering, inbreuken voor de tachograaf en rij- en rusttijden, keuring, gordeldracht tot inbreuken op het transport van gevaarlijke stoffen. Tevens betrapten ze twee bestuurders op gsm’en achter het stuur. Zij kregen elke een boete van 174 euro.

M.b.t. het andere luik van deze actie schreef de Vlaamse belastingdienst een boete van 800 euro uit wegens overlading van het voertuig en stelde de douane inbreuken vast op de documenten van de brandstof, wat een boete opleverde van 1250 euro. Twee openstaande boetes van in totaal 3.930 euro werden ook geïnd. Het voertuig van een niet betalende bestuurder werd getakeld. 

Ook de sociaal inspecteurs deden heel wat vaststellingen en betrapten o.a. 8 personen op zwartwerk.  Daarnaast werden 3 pv’s voor het niet naleven van het aangegeven werkregime (deeltijds contract) opgesteld en werden ook 4 pv’s opgemaakt voor werknemers die toch aan het werk waren, ondanks het feit dat deze een vervangingsinkomen wegens ziekte kregen. Eén bestuurder was aan het werk terwijl hij eigenlijk invalide was. Ook het FAVV kon twee inbreuken vaststellen wegens niet conforme infrastructuur en ontbrekende transportdocumenten.

Bron foto: Stef Van Overstraeten

Labels