Trap niet in de val: herken fraude overal!

Oplichters zijn van alle tijden, maar ze worden steeds inventiever. Ze misleiden je met fake webshops, sturen je berichtjes in naam van een vriendin of doen zich voor als een bank of bekende mensen om je in de val te lokken. Ze gebruiken niet enkel e-mail maar ook WhatsApp, sms, Facebook, Messenger ... En ook ‘klassiekers’ zoals valse incassobureaus blijven veel slachtoffers maken. Laat je niet beetnemen en zorg dat je fraude herkent. Leer de juiste reflex op trapnietindeval.be.

trap niet in de val

Valse incassobureaus

Heb jij een brief, e-mail of telefoon gekregen van een incassobureau zonder dat je weet waarvoor? Zetten ze je onder druk om onterechte rekeningen te betalen? Je bent niet alleen. De Economische Inspectie van de FOD Economie wordt overstelpt door meldingen over frauduleuze incassobureaus.

Frauduleuze webshops

Online shoppen is snel en gemakkelijk. Helaas komt ook hier fraude voor. Jaarlijks dienen honderden Belgische consumenten klacht in bij het Meldpunt van de FOD Economie omwille van fraude bij online aankopen. De FOD Economie publiceert waarschuwingen via sociale media, zoals de Facebook-pagina Pasoplichting, via persartikels en op hun website. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent en je precies weet waarop je recht hebt.

Valse personen of organisaties

Een bekend persoon zoals iemand van tv, of een grote organisatie zoals een bank of een bedrijf: je denkt meestal dat je daarop blindelings kan vertrouwen. Oplichters maken hier misbruik van: in naam van deze personen of organisaties proberen ze je persoonlijke gegevens te ontfutselen. Die gegevens kunnen ze gebruiken om een valse identiteit aan te nemen of je bankrekening leeg te halen.

Labels