Laat je hond nooit in de auto achter!

Bij een buitentemperatuur van amper 21° C kan de temperatuur in de wagen na een halfuurtje al oplopen tot 40° C. Men kan zich voorstellen dat het bij een buitemperatuur van rond 30° C - zoals afgelopen dagen - in de wagen warmer wordt dan 50° C.

Laat je hond nooit achter in de auto

Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet aan zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar aan oververhitting van de hersenen. 

Wat doe je als je een hond alleen in een snikhete wagen ziet?

Een hond in levensgevaar zal eerst tekenen van oververhitting vertonen, zoals braken, heel hard hijgen en kwijlen, alvorens het dier in coma raakt. Als je dit opmerkt dan moet je onmiddellijk handelen..



Je belt 101 op om een geval van dierenverwaarlozing te melden en verzoekt de politie dringend te komen om de hond te bevrijden. De politie heeft dus het recht én zelfs de plicht om één van de ramen open te breken om de verwaarlozing te stoppen. 



Zodra het dier veilig is, breng je hem/haar best naar een plek in de schaduw. Geef de hond onmiddellijk iets te drinken en zorg voor verkoeling zoals water (opgelet: geen ijs!). Ook een natte doek over de hond zijn poten en buik leggen kan helpen.

Labels