Europese handicapkaart of European Disability Card (EDC)

De European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart waarmee je als persoon met een handicap voordelen kan genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. De kaart is geldig iBelgië en in zeven andere deelnemende Europese landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië , Malta, Slovenië en Roemenië. De kaart is initieel bedoeld om een beperking aan te tonen bij een deelname aan evenementen (sport en cultuur), waarbij het niet zozeer de bedoeling is om kortingen toe te kennen, maar om aangepaste begeleiding en plaatsen te kunnen vragen... maar de kaart is dus meer dan dat! Ze bewijst dat u een handicap hebt en is strikt persoonlijk. De European Disability Card is 5 jaar geldig. De houder heeft niet meer rechten of plichten door het bezit van de kaart dan andere burgers, maar het is een bewijs van zijn/haar beperking en een vraag om begrip voor diens beperking.

European Disability Card

Beperkingen zijn niet altijd zichtbaar of fysiek. Deze kunnen alle vormen aannemen. Jammer genoeg laten de privacy regels (nog) niet toe te vermelden om welke beperking het gaat. Het tot uiting komen van een niet-fysieke handicap kampt vaak met onbegrip of een ongepaste reactie vanuit de omgeving. De EDC tracht daar komaf mee te maken.

Deze European Disability Card kan ook nuttig zijn bij politietussenkomsten. Zo kan deze kaart onze politiemensen helpen bij het beoordelen van tussenkomsten waarbij de houders van zulke kaart betrokken zijn. Het zou best kunnen dat deze kaart een ander licht werpt op de politietussenkomst. Ben je houder van een EDC? Aarzel dan zeker niet om deze kaart bij een tussenkomst voor te leggen aan onze politiemensen. 

Bron: European Disability Card

Labels