Check de chip van je huisdier!

Vanaf 1998 wordt elke hond verplicht gechipt. Sinds 2017 moet elke nieuwe kat verplicht gechipt worden. De chip wordt geplaatst door een dierenarts, die de gegevens doorgeeft aan een centrale databank.

Check de chip van je huisdier

Elke diertje krijgt een uniek chipnummer.  Dit nummer blijft altijd aan het huisdier gekoppeld, ook wanneer het beestje een nieuw baasje krijgt.  Vergeet dus niet om ook bij wijziging van het baasje de gegevens te (laten) veranderen in de database.

Jouw rijksregisternummer wordt gekoppeld aan deze chip van je huisdier (voor nieuwe honden gebeurt dat al sinds 2020).

Dit heeft als grote voordeel dat, bij een verhuis het adres dat terug te vinden is via de chip, automatisch wordt aangepast.

 

De lokale politie kan enkel de gegevens van de chip uitlezen indien deze gegevens openbaar staan.  Staan ze niet openbaar dan kunnen enkel dierenartsen en de gewestelijke dienst Dierenwelzijn jouw rijksregistergegevens achterhalen via de chip.

Het is dus van groot belang om de gegevens van je huisdier openbaar te maken, zo zie je je viervoeter sneller terug wanneer je hem kwijt bent.

De lokale politie is in het bezit van een chiplezer en wanneer de gegevens openbaar staan, kunnen we jou als baasje heel snel contacteren.

Hoe maak je de gegevens van je huisdier openbaar?

Dat kan eenvoudig via de website van dogID of catID. Geef het chipnummer van je huisdier in (dat vind je terug in hun paspoort onder de barcode die op de sticker bij ‘identificatie’ staat) en druk op ‘zoek’. Via ‘meer acties’ kan je je rijksregisternummer koppelen aan de chip van je huisdier. Daarvoor heb je je identiteitskaart en een eID-kaartlezer nodig. Wanneer je rijksregister gekoppeld is, moet je alleen nog het vakje ‘publiek’ aanvinken zodat iedereen met een chiplezer je gegevens kan raadplegen. Kan je niet goed overweg met je computer dan kan je dierenarts de registratie voor jou in orde brengen.

Zijn de gegevens op de chip van jouw huisdier nog correct?

Check ze hier.

Labels