26/06 = Internationale anti-drugs dag

Vandaag, 26 juni is het Internationale anti-drugs dag. Er wordt jaarlijks aandacht besteed aan de problematiek rond drugs en illegale drugshandel. 

26.06

Op deze dag worden mensen bewust gemaakt van de fysieke en mentale bijwerkingen van drugs, hoe drugs het hele leven van een persoon kan ruïneren. Uit gegevens blijkt dat elk jaar 10% van de jongeren in de hele wereld sterft door het gebruik van drugs, alcohol, sigaretten of tabak.

Mensen die een verslaving hebben, dragen dagelijks de lasten van langtermijn drugsgebruik (hersenschade, hartritmestoornissen, acute schade aan andere organen, afbraak spierweefsel, depressie, financiële problemen enz). Cannabis blijft ook de belangrijkste drug die mensen in contact brengt met het strafrechtsysteem, goed voor meer dan de helft van de drugsdelicten.

Alcohol is ook een drug, het is geclassificeerd als een depressivum van het centrale zenuwstelsel. Doordat het maatschappelijk aanvaard en legaal is staan mensen hier vaak niet bij stil. Het drinken van alcohol vertraagt de hersenfuncties, neurale activiteit en de vitale functies van het lichaam. Net zoals bij illegale drugs kan men ook verslaafd worden aan alcohol en zijn er ernstige lichamelijke gevolgen bij hoog gebruik.

De bewoners van Ninove kunnen voor hulpverlening rond drugs terecht  bij:

  • CCG Zuid-Oost-Vlaanderen

    Goedroen Lammens, Drugbegeleider

    Team Drugpreventie- en begeleiding

    JC De  Kuip

    Parklaan 1

    9400 Ninove

    0499/57 84 91

    078/15 55 70
  • De Kiem

    Ambulant centrum Ninove

    Brusselsesteenweg 3

    9400 Ninove

    054/33 31 65

    ambulant.ninove(at)dekiem.be

Voor meer informatie: Centra Geestelijke Gezondheidszorg

 

Labels