BE Alert Meteen verwittigd bij een noodsituatie

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie.

Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk. Dankzij BE-Alert kan je binnenkort ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail.

Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen:

  • 600 gesproken oproepen tegelijkertijd
  • 100 sms'en per seconde
  • 10.000 mails per seconde

Project BE-Alert

In 2014 lanceerde het Crisiscentrum het pilootproject BE-Alert. Gedurende twee jaar konden 33 gemeenten BE-Alert testen, evalueren en zo verbeteringen aanbrengen. Momenteel beschikken alle overheden van het land over een alarmeringssysteem, om de veiligheid van hun inwoners te kunnen waarborgen.

BE-Alert is een evolutief project. We blijven zoeken naar nieuwe techologieën en kanalen om mensen te kunnen waarschuwen, waar ze ook zijn.

Bron: http://be-alert.be