Zien en gezien worden!

De herfst is het land binnengeslopen en de wintermaanden zitten er aan te komen.

's Ochtends langer en 's avonds vroeger donker. Tijd om aandacht te besteden aan je zichtbaarheid in het verkeer.

ZIEN IS BELANGRIJK, MAAR GEZIEN WORDEN IS VAN LEVENSBELANG !

Hieronder vind je een aantal belangrijke raadgevingen :

Gemotoriseerd voertuig :

Zorg er voor dat alle lichten van je voertuig optimaal werken.

Controleer regelmatig de goede werking, vergeet hierbij evenmin de remlichten en mistlicht(en). Het blijft interessant om steeds met de lichten aan te rijden, ook overdag.

Fietser :

Draag overdag bij voorkeur felle of heldere kleuren. Dergelijke kledij maakt je overdag meer zichtbaar.

Draag bij slecht of donker weer bovenkledij met reflecterend materieel. Een fluohesje is sterk aangewezen. Draag desgevallend extra fluorescerend materieel, zoals bvb reflecterende armbanden.

Zorg er voor dat je bij schemering of bij nacht vooraan een wit licht voert en achteraan een rood licht. Deze lichten zijn niet verplicht op de fiets zelf, je kan ze dragen of bevestigen op je jas, zolang ze maar goed zichtbaar zijn.

Je moet echter op je fiets wel een witte reflector hebben vooraan, en een rode reflector achteraan. In de spaken van het voor- en achterwiel moeten telkens twee gele of orange reflectoren zitten of de banden moet zijdelings voorzien zijn van een reflecterende strip.

Ook in de pedalen moeten tevens gele of oranje reflectoren bevestigd zijn.

Voetganger :

Wat de kledij betreft, draag je ook best heldere kleuren die de zichtbaarheid bevorderen zowel overdag als bij duisternis.

Draag bij voorkeur kledij waarin reflecterende strips zijn verwerkt of draag andere reflecterende accesoires. In de handel zijn verschillende hulpmiddelen te koop : fluohesjes, reflecterende armbanden, reflecterende enkelbanden,…

Let wel : materiaal dat als beveiligingsmiddel wordt verkocht, moet voldoen aan een norm. Wanneer je de letters "CE" terugvindt, ben je zeker dat je degelijk reflecterend materiaal in handen hebt.

VEILIG OP WEG, ALTIJD EN OVERAL !