Persbericht Provincie Oost-Vlaanderen organiseerde 20ste Verkeersveilige nacht

In de nacht van werd door de Gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Arrondissementscommissaris, in samenwerking met de lokale en federale politie, de twintigste "Verkeersveilige Nacht" georganiseerd. Hiermee is de traditionele nationale eindejaarscampagne van het Belgisch Instituut voor Verkeersveilgheid, binnen de provincie in het voetlicht geplaatst.

Provinciegouverneur Jan Briers wil met de verkeersveilige nacht het belang van een veilig verkeer blijvend benadrukken en roept alle Oost-Vlamingen op een échte BOB te zijn en niet te drinken als ze nog moeten rijden.

Alcohol is (na snelheid) de tweede grootste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen. In 13% van de ongevallen met lichamelijk letstel in Oost-Vlaanderen (in 2015) is er alcoholverbruik vastgesteld. Dit percentage verhoogt bij ongevallen met zwaar gewonden en doden (19% en 16%). Uit een bevraging van het BIVV blijkt dat 43% van de Belgische bestuurders wel eens achter het stuur kruipt nadat hij of zij alcohol heeft gedronken. Dit is ruim 10% meer dan het Europese gemiddelde van 31%.

Een derde belangrijke oorzaak van ongevallen is afleiding. Eén van de grote bronnen van afleiding in de auto is de GSM. 27% van de Belgen gaf in een bevraging van het BIVV toe wel eens een sms te lezen of te versturen. Uit een experimenteel onderzoek van het BIVV met een eye-track bril blijkt dat ook handenvrij bellen een negatief effect heeft op de oplettendheid achter het stuur: er werd 44% minder naar verkeersborden gekeken en 28% minder naar andere weggebruikers.

De hele politieoperatie startte gisterenavond omstreeks 19:00 uur en liep door tot deze ochtend 07:00 uur. Verder zijn er nog gedurende de hele eindejaars- en nieuwjaarsperiode, zowel tijdens de week als tijdens het weekend, overdag en tijdens de nacht, talloze andere verkeersacties gepland in de hele provincie Oost-Vlaanderen. Ook op kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag zal door de politiediensten een aanzienlijke capaciteit worden voorzien in het kader van de verkeers­veiligheid.

De huidige BOB campagne, dit jaar onder het motto "Nul op, bedankt Bob" is gestart op 25 november en loopt tot 31 januari 2017.