Een veilige schoolomgeving

Het nieuwe schooljaar is begonnen: het verkeer in de schoolomgeving verandert van kalm naar druk. Het gemeentebestuur, de schooldirecties en de politie streven uiteraard naar een veilige schoolomgeving. Maar veiligheid aan de scholen is een taak van iedereen.

Bij de politie komen vaak meldingen binnen van verkeersonveilig gedrag aan de scholen. Het gaat hier vooral over parkeerovertredingen zoals parkeren op voetpaden, fietspaden, verhoogde inrichtingen, bushalten of oversteekplaatsen en parkeren in dubbele file.

Daarom, een kleine herinnering



Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

  • op de trottoirs en, binnen de bebouwde kommen, op de verhoogde bermen, behoudens plaatselijke reglementering (GAS-boete 110 euro);
  • op de fietspaden (GAS-boete 110 euro) ;
  • op de oversteekplaatsen voor voetgangers, op de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen en op de rijbaan op minder dan 5 meter voor deze oversteekplaatsen (GAS-boete 110 euro);
  • op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobushalte aanwijst (GAS-boete 55 euro).

Gedurende de maand juni van het afgelopen schooljaar werd door onze diensten intens toezicht verricht en werden foutparkeerders aan en in de omgeving van scholen geverbaliseerd. Het is vooral in het belang van de schoolgaande kinderen, belangrijk om samen voor de verkeersveiligheid aan de scholen te zorgen. Bij de start van het nieuwe schooljaar zal ons politietoezicht dan ook even scherp worden verdergezet onder de slogan: Fout geparkeerd wordt niet getolereerd, maar geverbaliseerd.