Snel geld verdienen? Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook

Wist je dat cryptomunten vaak misbruikt worden door oplichters?

Cryptomunten zijn virtuele munten, denk maar aan de bitcoin bijvoorbeeld. Ze hebben geen wettelijke betaalkracht, maar worden wel vaak online aangeboden. Ook door oplichters. Ze beloven grote winsten, maar lokken je in de val en gaan met je centen lopen. Om die reden lanceert de FOD Economie in samenwerking met de FSMA en Wikifin een campagne om burgers te sensibiliseren en waarschuwen voor online oplichting met cryptomunten.

>>> Lees hier alles wat je moet weten over oplichterijen met cryptomunten.

Speel op veilig, laat je niet vangen

Overweeg je om cryptomunten te kopen? Wees dan alert en:

  • controleer je gesprekspartner, zodat je weet met wie je te doen hebt;
  • check of de tegenpartij gekend staat voor fraude;
  • deel nooit persoonlijke gegevens;
  • eis duidelijke informatie van je gesprekspartner;
  • wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Want als een rendement te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

"Na twee dagen was mijn 100 euro al verdubbeld. Dus bracht ik 1.000 euro in, en ook die werd verdubbeld. Maar toen ik me wilde laten uitbetalen, gingen de poppen aan het dansen."

Heel wat Belgen zijn al het slachtoffer geworden van fraude met cryptomunten. Ben je zelf in aanraking gekomen met fraudeurs? Meld de fraude dan hier.

Je kan ook je getuigenis volledig anoniem delen, waardevolle tips krijgen en de getuigenissen van andere slachtoffers lezen op temooiomwaartezijn.be.

Zo zorgen we er samen voor dat oplichters minder kans maken.