Nieuwe korpschef legt eed af

Koenraad, Jordaan, B. TACK, Geboren te Gent op 08/12/1961 is de nieuwe korpschef van de politiezone Denderleeuw/Haaltert. Hij heeft al een lange loopbaan achter de rug en een pak ervaring opgedaan in het politiewezen.

Na een korte loopbaan bij de Zeemacht trad Koenraad in 1985 in dienst bij de Gemeentepolitie stad Gent.

Mits het behalen van de vereiste diploma's klom hij op van politieagent tot adjunct-commissaris-inspecteur. Als politieofficier doorliep hij er verschillende operationele afdelingen. Hij werd adjunct-directeur bij de wijkdienst en verantwoordelijk voor de hervorming van deze afdeling. In nauwe samenwerking met de korpschef bereidde hij in 2000 de hervorming van de lokale politie voor. In 2001 t.g.v. de hervormingen speelde hij als commissaris vooral op een strategische niveau een rol in de verdere uitbouw van het Gentse politiekorps.

In 2008 behaalde hij het directiebrevet van hoofdcommissaris. Mede door zijn prestaties, geschikte persoonlijkheidskenmerken en ervaring werd hij in 2009 directeur-coördinator van de federale politie voor het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen. Als spilfiguur zorgde hij voor de openbare veiligheid en de onderlinge samenwerking tussen de 10 politiezones en de 4 federale diensten. In 2014, na de optimalisatie van de federale politie, werd Koenraad als adviseur ingezet bij de Gouverneur en arrondissementscommissaris om mogelijke fusies te onderzoeken, werkte aan het masterplan voor de politiegebouwen binnen Oost-Vlaanderen en nam hij in mei 2016 de functie van opleidingsdirecteur van de Provinciale Academie voor Urgentiediensten en Lokale Overheden (PAULO) waar.

Wat wil hij in zijn mandaatperiode realiseren? (de details)

De Korpschef wil zorgen voor een professioneel politiekorps met integere politiemensen, die de middelen efficiënt en effectief aanwendt om kwaliteitsvol politiewerk te leveren en hierover transparant rapporteert.

Specifiek:

  1. Effectief zorgen voor een veilige en leefbare samenleving. De korpschef laat zich leiden door de visie op excellente politiezorg binnen een netwerkende politie die verbonden is met gans de maatschappij en haar informatie aanwendt en deelt voor maatschappelijke doeleinden. De basisfunctionaliteiten zullen kwalitatief en professioneel worden uitgevoerd zodat de minimale dienstverlening aan de burgers wordt verzekerd. De veiligheidsfenomenen verkeer, inbraken, overlast en drugs worden projectmatig aangepakt en gaat er aandacht naar gewelddaden tegen personen. De korpschef wil niet zozeer meer dan wel slimmer blauw op straat.
  2. Efficiënter maken van de politie bedrijfsvoering. De korpschef wil het korps verder moderniseren en op verschillende organisatiegebieden ingrijpen om tot nog betere resultaten te komen.
  3. Belangrijk te vermelden is dat de korpschef samen met het bestuur een goede werkgever wil zijn voor haar medewerkers en hen motiveren en bijstaan om goede prestaties te leveren, hen verder te laten ontwikkelen om zoveel als mogelijk zichzelf te kunnen zijn waardoor ze het best renderen (juiste man/vrouw op de juiste plaats). Er moet een evenwicht zijn tussen de kwalitatieve dienstverlening en het welzijn van de politiemensen.
  4. Organisatiebeheersing als geheel van beleidsmaatregelen op het vlak van sturen, beheersen, verantwoorden, en toezicht houden.
  5. Integriteitsbeleid: Een politie die niet integer is, legt een belangrijke hypotheek op de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de instelling. De korpschef zal een integriteitsbeleid voeren gericht op de mentaliteit en bewustwording, op een open, transparante organisatiecultuur en met aandacht voor zowel instrumentele maatregelen als voor culturele aspecten.