Nieuwe gevallen van oplichters die zich voordoen als de overheid

Er zijn nieuwe gevallen opgedoken van oplichters die zich voordoen als een of andere overheidsdienst. Na valse facturen met de hoofding van de Vlaamse overheid, gaat het nu onder meer om een valse website, zo meldt de Economische Inspectie.

De Vlaamse ombudsman waarschuwde reeds voor valse facturen, vergezeld van een brief die verwijst naar "De adressengids.vlaanderen". Dit zou een reclameronselaar betreffen die zichzelf "Adressengids Vlaanderen" van de uitgeverij Hostyn noemt en een logo gebruikt dat sterk op dat van de Vlaamse overheid lijkt.

Ook meldde de federale overheidsdienst Economie nieuwe pogingen van oplichters die zich voordoen als overheidsdiensten. Zo kregen tal van ondernemingen een brief waarin gevraagd werd gegevens in te vullen op de - valse - website www.fodconsumentenzaken.be (die intussen niet meer bereikbaar is).

En ook de naam van de FOD Financiën wordt misbruikt. Zo kregen sommige ondernemers een uitnodiging om te adverteren in het "Blauwe boekje" van de fiscus. Wie niet toehapt, trachten de oplichters te overhalen door te dreigen met de "zwarte lijst van de fiscus".

Volgens de overheidsdienst Economie zijn dit soort praktijken niet nieuw. Het is ook geen toeval dat momenteel vooral ondernemingen geviseerd worden. "In de vakantieperiode werken zij dikwijls met minder personeel of met vervangers, waardoor ze in sommige gevallen kwetsbaarder zijn"..

Wie twijfelt of een overheidsdienst wel echt is, kan terecht op de website van de FOD Economie. Die bevat onder meer een lijst van twijfelachtige reclameronselaars. Een overheidsdienst vraagt ook nooit telefonisch om geld te storten of te adverteren, luidt het nog.