Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid vraagt alle internetgebruikers om verdachte e-mails, zogenaamde phishingmails, door te sturen naar het adres Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en vervolgens te wissen. Het CCB zal de mails automatisch onderzoeken en desnoodsmaatregelen nemen om andere mensen ertgen te beschermen.

Uit Eurostat-cijfers van 2015 blijkt dat 9 procent van de Belgische internetgebruikers al eens geld heeft verloren door internetfraude. Daarmee zit België een stuk boven het Europese gemiddelde van 2 procent. Reden voor het Centrum voor Cybersecurity om prioriteit te geven aan het fenomeen. In oktober 2017 is een grote campagne gevoerd om de bevolking te leren hoe verdachte berichten te herkennen. Links openen, bijlagen bekijken of software downloaden uit zo’n phishingbericht kan gevaarlijk zijn.

Vooraleer op de deleteknop te drukken, is het wel een goed idee om de mail door te sturen naar het CCB via het adres  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . “De e-mails gaan dan automatisch door een detectiesysteem. Als er een verdachte link in zit, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de vier belangrijkste browsers”, zeg Miguel de Bruycker, directeur van het CCB. “Als er kwaadaardige bijlages bij zouden zitten, worden de gegevens via een centraal platform ter beschikking gesteld van de producenten van antivirussoftware.”

Via safeonweb.be kunnen alle internetgebruikers zelf testen hoe goed ze valse van echte berichten kunnen onderscheiden.
Bent u effectief opgelicht, doe dan aangifte bij de dienst onthaal van de lokale politie in uw buurt.

 

PERSBERICHT

Zaterdagnamiddag 12/05/2018 werd een verdachte opgepakt nav een grijpdiefstal in de Stationsstraat in Wetteren.

Omstreeks 16u00 werd een jonge vrouw overvallen door de verdachte. Hij probeerde haar handtas en winkeltas van haar schouder te trekken. De vrouw heeft zich verweerd, is hierbij op de grond gevallen en werd ter hulp gesneld door een getuige. Deze kon samen met een andere passant de verdachte onder bedwang houden tot de politie ter plaatse is gekomen.

De verdachte, een man van 27 jaar uit Wetteren, werd op maandag 14/05/2018 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Hij werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Info: Annelies Verstraete, persmagistraat afdeling Dendermonde ((0473/81 53 92)

 

De verkeersdienst van de politiezone Wetteren Laarne Wichelen bestaat uit 8 operationele politieambtenaren en 1 administratief bediende. Permanent streeft de dienst verkeer naar het verbeteren van de verkeersveiligheid; dit gebeurt door zowel preventieve als repressieve acties, die gericht zijn naar jeugd en volwassenen.

De verkeersacties worden prioritair gericht op locaties waar de meeste verkeersongevallen met lichamelijk letsel gebeuren. Deze locaties worden ‘blackpoints’ of ‘zwarte punten’ genoemd. In de politiezone zijn momenteel 17 'blackpoints' bepaald : 9 in de gemeente Wetteren, 4 in de gemeente Laarne en 4 in de gemeente Wichelen. 

Aangezien het de bedoeling is om het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel te doen dalen, worden verkeerscontroles hoofdzakelijk op die locaties georganiseerd. Dit neemt niet weg dat er extra controles op andere locaties worden georganiseerd, voornamelijk in geval van verkeersonveilige situaties.
Alle resultaten van de snelheidscontroles die de politiezone Wetteren Laarne Wichelen organiseert, kunnen worden geraadpleegd op de website onder de rubriek 'snelheidscontroles'.

De zone beschikt ook over enkele vaste onbemande camera's. Eén onbemande camera bevindt zich in Wichelen en sinds 01/07/11 zijn er ook op de Brusselsesteenweg in Wetteren twee onbemande camera’s actief. Daarnaast wordt ook frequent gebruik gemaakt van onze 'automatische nummerplaatherkenning' of ANPR-systeem, bestaande uit 1 mobiele ANPR en verschillende vaste ANPR's op de grote invalswegen.
Er zijn momenteel 22 preventieve snelheidsmeters die worden geplaatst op wegen waar wij verkiezen een lachend gezichtje te zien oplichten. Let wel op : deze preventieve meters kunnen ook ingezet worden in combinatie met effectieve snelheidsmetingen !

De verkeersdienst beschikt over 2 motorfietsen die ingezet worden bij verkeerspatrouilles en grote sportmanifestaties.
De zone zet ook op regelmatige basis haar lichtkrant in. Deze is geplaatst op een aanhangwagen en kan om het even welke tekst en/of afbeelding weergeven om de weggebruiker te informeren.

Naast de reguliere verkeerspatrouilles en (alcohol)controles organiseert de verkeersdienst verschillende BOB-acties in samenwerking met de interventiedienst.

De verkeersbarometer geeft een overzicht van het aantal verkeersongevallen, alchohol/drugscontroles en snelheidscontroles in de politiezone Wetteren Laarne Wichelen sedert 2016. De verkeersbarometer kan worden geraadpleegd via deze link: baro_verkeer_apr18_5438_pz wetteren laarne wichelen wetteren.xls


MEER VERKEERSINFORMATIE :

 

In april 2018 werden 11690 voertuigen in onze politiezone gecontroleerd door onze bemande camera’s.
Er werden 446 processen-verbaal opgesteld voor overdreven snelheid. Er dienen geen personen te verschijnen voor de politierechtbank.

Er werd geflitst in volgende straten:

Wetteren, Oosterzelesteenweg (70) - 472 vtgn - 1 PV - 0,21% - TOP: 113 km/u
Wetteren, Kortewagenstraat (70) - 357 vtgn - 2 PV’s - 0,56% - TOP: 84 km/u
Wetteren, Schoorstraat (50) - 332 vtgn - 50 PV’s - 15,06% - TOP: 85 km/u
Wetteren, Massemsesteenweg (50) - 767 vtgn - 39 PV’s - 5,08% - TOP: 81 km/u
Wetteren, Gentsesteenweg (50) - 58 vtgn - geen pv’s - 0%
Wetteren, Brusselsesteenweg (50) - 393 vtgn - 22 PV’s - 5,60% - TOP: 75 km/u
Wetteren, Dendermondesteenweg (70) - 582 vtgn - 2 PV’s - 0,34% - TOP: 89 km/u
Wetteren, Kalkensteenweg (70) - 823 vtgn - 5 PV’s - 0,61% - TOP: 91 km/u
Wetteren, Achttien Augustuslaan (50) - 303 vtgn - 8 PV’s - 2,64% - TOP: 70 km/u
Wetteren, Damstraat (50) - 32 vtgn - geen pv’s - 0%
Wetteren, Mellesteenweg (50) - 47 vtgn - 1 PV - 2,13% - TOP: 66 km/u
Wetteren, Watermolenstraat (50) - 26 vtgn - 2 PV’s - 7,69% - TOP: 75 km/u
Wetteren, Loweestraat (50) - 99 vtgn - 1 PV - 1,01% - TOP: 62 km/u
Wetteren, Zuidlaan (70) - 826 vtgn - 8 PV’s - 0,97% - TOP: 106 km/u

Laarne, Eekhoekstraat (50) - 500 vtgn - 11 PV’s - 2,20% - TOP: 77 km/u
Laarne, Provinciebaan (70) - 257 vtgn - 2 PV’s - 0,78% - TOP: 93 km/u
Laarne, Rivierstraat (70) - 333 vtgn - 16 PV’s - 4,80% - TOP: 106 km/u
Laarne, Kasteeldreef (50) - 291 vtgn - 5 PV’s - 1,72% - TOP: 75 km/u
Laarne, Heirweg (70) - 1175 vtgn - 19 PV’s - 1,62% - TOP: 105 km/u
Laarne, Vaartstraat (50) - 1109 vtgn - 123 PV’s - 11,09% - TOP: 79 km/u

Wichelen, Dendermondsesteenweg (50) - 166 vtgn - 32 PV’s - 19,28% - TOP: 77 km/u
Wichelen, Dendermondsesteenweg (70) - 526 vtgn - 5 PV’s - 0,95% - TOP: 111 km/u
Wichelen, Bohemen (50) - 624 vtgn - 33 PV’s - 5,29% - 81 km/u
Wichelen, Vennestraat (50) - 9 vtgn - 1 PV - 11,11% - 64 km/u
Wichelen, Paepestraat (50) - 751 vtgn - 48 PV’s - 6,39% - 86 km/u
Wichelen, Wetterensteenweg (50) - 204 vtgn - 4 PV’s - 1,96% - TOP: 70 km/u
Wichelen, Ledebaan (70) - 628 vtgn - 6 PV’s - 0,96% - TOP: 93 km/u

Wekelijks zijn er 4 à 5 georganiseerde verkeersacties in onze politiezone.
Tevens zijn er ook nog de vaststellingen nav een interventie of van andere collega’s op het terrein.

 

In het politiehuis of in de lokale wijkposten of via de website www.policeonweb.belgium.be kan je gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. Het is voortaan ook mogelijk om via ‘depolitieapp’ op je smartphone een afwezigheidstoezicht aan te vragen.

 

De politie komt op onregelmatige tijdstippen bij je woning langs, controleert of al je deuren en ramen afgesloten zijn en let op mogelijke sporen van inbraak.

 

Meld de periode van afwezigheid (van 1 week tot max. 3 maand) minstens 7 dagen op voorhand.

 

Zorg voor een contactpersoon die de politie eventueel kan bereiken tijdens jouw afwezigheid.

 

Sociale controle is niet te vervangen door politietoezicht! Vraag ook aan je buren, familie en/of vrienden om je woning in de gaten houden.

 

Uiteraard kan je zelf eenvoudige maatregelen nemen die het verschil kunnen maken:

 

  • Sluit je deuren en vergrendel ramen (ook op de eerste verdieping), garagepoorten en keldergaten.
  • Laat geen voorwerpen achter in je tuin, zodat de dief geen gereedschap kan gebruiken als inbreekmateriaal.
  • Berg juwelen, geld en waardepapieren op in een kluis of in de bank en let erop dat aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen voorwerpen zoals laptops, camera's enz. niet in het zicht liggen.
  • Leg geen sleutel onder de deurmat of in een bloempot. De inbrekers weten deze ook te vinden.
  • Vraag aan een buur of andere vertrouwenspersoon om je brievenbus dagelijks leeg te maken, de rolluiken op en neer te laten, af en toe het licht te laten branden ’s avonds of hun wagen te parkeren op je oprit. Zo geef je het signaal dat er iemand thuis is en dat schrikt de inbreker af.
  • Laat zeker geen afwezigheidsbericht achter op de deur, op het antwoordapparaat of op sociale media zoals Facebook. De inbreker kan dit opvangen, waardoor hij weet wat het ideale moment is voor een ongewenst bezoek.
  • Je kan sociale controle vergemakkelijken door de haag en planten laag te houden en 's nachts een goede schrikverlichting te voorzien rond je woning.
  • Registreer, markeer en fotografeer de  waardevolle voorwerpen.
  • Zijn inbrekers, ondanks alle voorzorgen, er toch in geslaagd je woning te betreden, raak dan niks aan en verwittig zo snel mogelijk de lokale politie.

 

Bij verdachte situaties, bel de politie via het noodnummer: 101!

Naar goede gewoonte ontvangt onze politiezone gedurende bepaalde dagen en weken enkele aspirant-inspecteurs van de Oost-Vlaamse politieopleiding (PAULO) om hun theoretische kennis te toetsen aan de praktijk. Zij worden hierin bijgestaan door ervaren collega's die hen de nodige omkadering en ondersteuning kunnen geven.

 

Op vrijdag 4 mei 2018 organiseerde onze politiezone een verkeersactie waaraan 5 inspecteurs in opleiding hebben deelgenomen.
Tijdens deze verkeersactie werden volgende resultaten geboekt :
Er zijn 10 onmiddellijke inningen opgesteld; 7 voor GSM-gebruik, 1 voor roodlichtnegatie en 2 inbreuken op niet-gebruik voorsorteerstrook. 
Er werd één proces-verbaal opgesteld voor een bestuurder die reed ondanks een rijverbod.
Er zijn 2 processen-verbaal opgesteld voor rijden onder invloed van drugs; beide bestuurders hun rijbewijs werd ingetrokken voor de duur van 15 dagen.
1 proces-verbaal werd opgesteld voor aantreffen drugs in het voertuig, 1 PV voor een valse aangifte (van verloren rijbewijs) en 1 PV inzake niet-keuring.
Verder werd ook nog een bestuurder van voertuig met buitenlandse kentekenplaat onderschept naar aanleiding van een verkeersinbreuk die eerder in België werd gepleegd; hiervoor werd € 110 geïnd. 
Tenslotte werden ook nog 2 processen-verbaal opgesteld voor niet-verzekerd voertuig; de beide voertuigen zijn dan ook in beslag genomen.

In onze politiezone worden wekelijks meerdere verkeerscontroles (snelheid, alcohol, ...) uitgevoerd.