Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid vraagt alle internetgebruikers om verdachte e-mails, zogenaamde phishingmails, door te sturen naar het adres Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en vervolgens te wissen. Het CCB zal de mails automatisch onderzoeken en desnoodsmaatregelen nemen om andere mensen ertegen te beschermen.

Uit Eurostat-cijfers van 2015 blijkt dat 9 procent van de Belgische internetgebruikers al eens geld heeft verloren door internetfraude. Daarmee zit België een stuk boven het Europese gemiddelde van 2 procent. Reden voor het Centrum voor Cybersecurity om prioriteit te geven aan het fenomeen. In oktober 2017 is een grote campagne gevoerd om de bevolking te leren hoe verdachte berichten te herkennen. Links openen, bijlagen bekijken of software downloaden uit zo’n phishingbericht kan gevaarlijk zijn.

Vooraleer op de deleteknop te drukken, is het wel een goed idee om de mail door te sturen naar het CCB via het adres  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . “De e-mails gaan dan automatisch door een detectiesysteem. Als er een verdachte link in zit, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de vier belangrijkste browsers”, zeg Miguel de Bruycker, directeur van het CCB. “Als er kwaadaardige bijlages bij zouden zitten, worden de gegevens via een centraal platform ter beschikking gesteld van de producenten van antivirussoftware.”

Via safeonweb.be kunnen alle internetgebruikers zelf testen hoe goed ze valse van echte berichten kunnen onderscheiden.
Bent u effectief opgelicht, doe dan aangifte bij de dienst onthaal van de lokale politie in uw buurt.