Phishing en hacking

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude. Je wordt via e-mail naar een valse (bank)website gelokt, die een bijna exacte kopie is van de echte website. Daar log je nietsvermoedend in met je kredietkaartnummer en wachtwoord. Hierdoor krijgt de oplichter de beschikking over jouw gegevens met alle gevolgen van dien.

Deze oplichterij kan ook via sms (smishing) of via telefonische oproep (vishing). 

Hacking

Criminelen kunnen toegang krijgen tot je account (e-mail, Facebook, Instagram ...) en gebruiken deze in jouw naam om misdrijven te plegen. Ook bedrijven kunnen slachtoffer worden van hacking. Zo kan men zich onrechtmatig toegang verschaffen tot de server om data te stelen of te misbruiken.

Populaire smoesjes van oplichters

  • Valse loterij: Je won enkele miljoenen dollars of euro's, terwijl je nooit deelgenomen hebt.
  • SOS-mails: Een vriend of kennis in nood vraagt je om te helpen en zo snel mogelijk geld over te maken.
  • Wangiri-fraude: Je ontvangt een sms of een oproep, vaak in het Frans, van een buitenlands telefoonnummer. Je hebt zogezegd iets gewonnen en moet naar een bepaald nummer bellen om de prijs in ontvangst te nemen.
  • Ransomware: Een kwaadaardig stuk computercode dat een ongewenste manipulatie uitvoert in een informaticasysteem en vervolgens op het scherm van de gebruiker losgeld (ransom) eist om deze manipulatie ongedaan te maken en het systeem weer normaal te laten functioneren.

Hoe voorkomen?

  • Ga niet in op e-mails waarvan je de echtheid niet kan controleren. Geef geen vertrouwelijke gegevens door via het internet. Een bank zal nooit in een e-mail vragen om je gegevens aan te passen. Let steeds op dat er in de adresbalk https staat. Deze 's' betekent secure connection, wat wil zeggen dat informatie zoals paswoorden die je via een dergelijke website uitwisselt, niet door derden kan onderschept worden.
  • Zorg voor een sterk wachtwoord om je accounts te beveiligen. Een sterk paswoord bestaat uit minstens 12 karakters: hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. 
  • SafeOnWeb.be verzamelt actuele dreigingen en geeft ook een reeks tips om veilig te surfen en aankopen te doen.

Slachtoffer?

  • Doe aangifte via het Meldpunt of bij de politie. Verzamel alle nuttige bewijzen (zoekertje, berichten, screenshots, gegevens oplichter ...).
  • Heb je je betalingsgegevens doorgegeven? Verwittig dan onmiddellijk Card Stop via 078 170 170 en breng je bank op de hoogte.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Buggenhout-Lebbeke via het contactformulier of telefonisch via 052 46 83 83.