Fietsregistratie

Fietsdiefstal is in België, met 36458 geregistreerde feiten, de meest voorkomende vorm van voertuigdiefstal in 2010. Dit is niet enkel te verklaren door de talrijke aanwezigheid van fietsen. Het stelen van fietsen is vaak een fluitje van een cent en wordt door sommigen niet echt als een diefstal aanzien ("lenen").
Uit de veiligheidsmonitor 2008-2009 blijkt daarenboven ook dat slechts in 35.14% van de gevallen aangifte wordt gedaan van een fietsdiefstal.

In onze zone stellen we vast dat er in 2013, 102 aangiftes waren. In 2014, stellen we een minieme daling vast en eindigen we op een totaal van 94 aangiftes.
We houden ook rekening met het zogenaamde 'dark number' (het aantal niet aangegeven fietsdiefstallen).
Bescherm je trouwe tweewieler dus tegen diefstal en houd rekening met een aantal preventieve maatregelen:

Laat je fiets altijd slotvast achter. Ook al staat die in een garage of op een binnenplaats.
Gebruik een degelijk slot en bevestig hiermee het frame aan een vast voorwerp.
Laat niets achter in je fietstassen of op je bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietscomputers, afneembare verlichting, enz.
Zet je fiets op plaatsen waar veel passage is en waar 's avonds verlichting is.
Maak gebruik van bewaakte stallingen als die er zijn.
Laat je fiets registreren!! In onze zone kan je jouw fiets gratis laten registreren door middel van fraudebestendige stickers. Je geeft je naam, adres en rijksregisternummer door en de stickers worden naar jou thuis opgestuurd. Deze stickers vermelden de gegevens van de politiezone en jouw rijksregisternummer. Je ontvangt 2 stickers per fiets. Je kleeft 1 sticker zichtbaar op het frame, de tweede kan je aanbrengen op een verdoken plaats. (vb. onder de trapas). Eens de sticker aangebracht is, is deze zeer moeilijk verwijderbaar. Bij je fietsregistratie ontvang je een fietscontrolekaart. Vul deze goed in en houdt deze bij. Het is een handig middel als je fiets toch wordt gestolen.

Wat als je toch slachtoffer geworden bent van een diefstal?
Doe steeds aangifte bij de politie. Wanneer je dit niet doet, kan je fiets niet terugbezorgd worden als hij gevonden wordt.
Als je fiets niet geregistreerd is, zorg dan dat je tenminste je fiets gedetailleerd kan beschrijven: merk, type, kleur, bijzonderheden,…

Afhandeling:
Wanneer je de fietsdiefstal aangeeft, krijg je een attest van diefstal mee. Houd dit attest goed bij. Je hebt dit nodig om te bewijzen dat het om jou fiets gaat als hij teruggevonden wordt. Dit attest heb je ook nodig om in de opslagplaats van de gemeente te gaan kijken of hij bij de gevonden fietsen staat.
Gevonden fietsen blijven een aantal weken in onze zone staan en gaan daarna naar de opslagplaats. Daar blijven ze 6 maanden staan. Twee maal per jaar worden de overgebleven fietsen per opbod verkocht.
Wanneer een fiets teruggevonden wordt, kijken wij in ons bestand van wie hij zou kunnen zijn. De vermoedelijke eigenaar wordt op zijn beurt gecontacteerd. Hij/zij kan dan een kijkje komen nemen en als de fiets wel degelijk zijn eigendom is, kan die meegenomen worden.
We raden ook aan om regelmatig een kijkje te nemen op www.gevondenfietsen.be. Hierop worden alle gevonden fietsen geplaatst met foto en omschrijving.
Hier kan je de folder terugvinden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via PZ.HammeWaasmunster@police.belgium.eu of 052 257 101.