WOW! Groot Fietsexamen

WOW

Op 8 en 9 mei 2023 organiseert de Lokale Politie Lokeren het Groot Fietsexamen voor de leerlingen van het 6e leerjaar. Dit vormt het sluitstuk van het verkeersproject W.O.W (Wijzer Op Weg) dat als doelstelling heeft de leerlingen op zelfstandige en verkeersveilige wijze hun weg te laten vinden naar hun toekomstige middelbare school. In de loop van de schooljaren hebben de leerlingen stelselmatig verkeerskennis en stuurvaardigheid opgebouwd. Om de eindtermen te behalen dienen de leerlingen nu in staat te zijn om veilig door het verkeer te fietsen.

Het examen bestaat uit

  • Een theoretische proef met 20 vragen waarbij leerlingen een minimum van 15/20 dienen te behalen om individueel te mogen starten aan het praktisch examen. Niet geslaagde leerlingen mogen samen en onder begeleiding van leerkracht en/of ouder het parcours afleggen.
  • Een technische keuring van de fiets, elke fiets dient wettelijk in orde te zijn (goed werkende remmen, fietsbel, …).
  • Een fietsbehendigheidsparcours waarbij leerlingen over een ribbelplank moeten rijden, tussen kegels moeten slalommen, enzovoort.
  • Een praktisch examen waarbij de leerlingen een niet-bewegwijzerd parcours doorheen Lokeren afleggen en beoordeeld worden door politiemedewerkers en gemeenschapswachten die op elk belangrijk keerpunt langsheen het parcours opgesteld staan.

Het parcours loopt als volgt

Vertrek aan de achterkant van het politiecommissariaat/PCVO. Via de Durmelaan gaat het over de Markt, via de Poststraat en de Kon. Albertlaan naar de Oude Bruglaan. Vervolgens via de Bleekmeersstraat, Snepstraat en Verloren Boslaan naar de Nijverheidstraat. Aan de oversteekplaats voor fietsers in de Nijverheidsstraat rijden de deelnemers richting Durmedijk die ze volgen tot aan de Stationsstraat. Via de Durmebrug, Durmelaan en Grote Dam bereiken de leerlingen opnieuw het vertrekpunt.

Onderstaand filmpje geeft weer hoe de leerlingen het parcours op een juiste en veilige manier kunnen afleggen;

https://youtu.be/gdj35SSKp4s

 

Veel succes!

Labels