Contact Info

Oude Vismijn 34
9160 Lokeren
T: 09 340 94 99
F: 09 340 94 90

Meer ...

Volg ons op Twitter

Volg ons op twitter.com/politielokeren

7tip-fietsdiefstal

 1 Maak je fiets ALTIJD vast : Zelfs voor een paar minuten. Een slot op je achterwiel (ringslot) is daar erg praktisch voor. Zelfs op een zogezegde veilige plek of een afgesloten of privéruimte (binnenplaats, garage, kelder), waar in de praktijk vaak fietsen worden gestolen.


 2 Maak je fiets vast aan een vast punt : een fietsenrek, een paal, een hek. Zorg dat er niet te veel speling zit tussen het slot en het vaste punt, en let erop dat de paal of het hek ook even stevig is als je slot ! Ook op afgesloten plaatsen maak je best je fiets vast aan een vast punt.

 

 3 Maak in ieder geval het kader vast aan het vaste object en als het kan ook één van beide wielen. Het achterwiel is moeilijker te demonteren dan het voorwiel, dus maak bij voorkeur het voorwiel vast. Als je achteraan een slot hebt, kan je beide wielen gemakkelijk vastzetten. Het slot achteraan is meestal lichter dan twee beugelsloten. Op openbare plekken zouden eigenlijk geen fietsrekken meer horen te staan waar je enkel je voorwiel in kwijt kunt, maar wel stevige omgekeerde U’s, daar kan je tenminste je kader met het voorwiel aan vastmaken.


 4 Gebruik een U-slot of beugelslot : Het is de moeite waard om te investeren in een slot dat méér dan 10 minuten weerstand biedt aan een professionele dief. Die wil vlug en discreet te werk kunnen gaan en geeft het al gauw op wanneer hij meer dan een paar minuten nodig heeft.

 

touwSlot aanbevolen door dieven
fietsslot Slot dat wij aanbevelen

 

Een goed slot kost minstens 40 EUR, maak het bij voorkeur vast aan je frame zodat je het altijd bij hebt. Het merk ABUS heeft een schaal waarop de sloten staan onderverdeeld naargelang het risico waaraan ze worden blootgesteld. Er bestaan ook kwaliteitsnormen voor sloten. In Nederland test de stichting ART (www.stichtingart.nl) de sloten. Andere landen in Noord-Europa doen ook testen. België baseert zich op de Nederlandse test. In Frankrijk test de Fubicy (la Fédération des Usagers de la Bicyclette) fietssloten.

 
 5 Let erop dat je slot niet op de grond ligt of op een rand : Je kan het slot dan namelijk gemakkelijk breken met een hamer. Richt het sleutelgat van het slot zo veel mogelijk naar beneden, om te vermijden dat er regenwater insijpelt, maar ook om het dieven moeilijker te maken.

 

 6 Vermijd verlaten en weinig zichtbare plaatsen : Op zulke plaatsen kan een dief rustig zijn gang gaan, vooral dan ’s nachts, of op een zondag.


 7 Laat geen waardevolle onderdelen op de fiets die er makkelijk kunnen worden afgehaald : (een zadel of wiel met snelspanner, kilometerteller, batterijlicht, kinderzitje…). Vervang zo veel mogelijk de snelspanners door moeren. Er bestaan ondertussen ook moeren waarvoor een speciale sleutel nodig is.

 

politieagentfietsdief
 
Je kan je fiets gratis laten graveren op het Fietspunt, station Lokeren, elke werkdag van 07.00 tot 19.00u. Meer info kan je vinden op de website van het fietspunt :  http://www.fietspunt-lokeren.be

Laat je fiets graveren met je rijksregisternummer in het frame. Die unieke code is moeilijk te verwijderen. Bovendien kan de politie aan de hand van het rijksregisternummer teruggevonden fietsen opnieuw aan de rechtmatige eigenaar bezorgen. Bij de registratie krijg je een fietspas. Vul deze pas volledig in en bewaar hem goed. Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven.

Heel wat fietsers geven bij aangifte van een fietsdiefstal een te summiere beschrijving van hun fiets. De politie kan daar in heel wat gevallen niet veel mee aanvangen. Daarom is het erg belangrijk uw fiets te laten graveren. Iedere politiedienst kan een achtergelaten (al of niet gestolen) fiets aan zijn rechtmatige eigenaar terugbezorgen dank zij het gegraveerde rijksregisternummer. Wie zijn fiets laat graveren krijgt ook een fietspas. Hierin wordt de fiets beschreven aan de hand van een aantal kenmerken en deze gegevens bieden meer kans om een gestolen fiets terug te vinden en uiteindelijk aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen.

 

Aangifte of niet ?


Doe altijd aangifte van fietsdiefstal. Vraag een PV-nummer. Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Verwittig de politie wanneer je iemand een fietsslot ziet kraken. Bij verkoop van fietsen tussen particulieren kan je voor gegraveerde fietsen eerst het rijksregisternummer controleren. De eerste cijfers van het nummer zijn altijd de geboortedatum van de eigenaar. Het lijkt misschien overbodig maar toch een waarschuwing, het slachtoffer worden van een fietsdiefstal is uiteraard geen excuus om dan maar zelf een fiets te gaan stelen.