Heb ik te maken (gehad) met Emotiefraude?

Oplichters gaan steeds vaker op de gevoelens van hun slachtoffers inspelen om geld te kunnen ontfutselen. Dit wordt emotiefraude genoemd. Emotiefraude kan op verschillende manieren plaatsvinden:

Vriendschapsfraude

In deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via diverse manieren: spammail, datingsites, netwerksites, chatboxs, enz. Nadat gedurende enkele weken een vertrouwensband werd opgebouwd, vraagt de geliefde/vriend/... om geld: voor de reis naar België, om kleren te kopen, om voor de achterblijvende familie te zorgen, om de hospitaalkosten van het dochtertje te betalen, om een erfenis vrij te krijgen, om schoolgeld te betalen, enz. Na het incasseren van - vaak - verschillende bedragen blijft het plots stil aan de andere kant. In werkelijkheid heeft de geliefde/vriend/... nooit bestaan. Indien een kennis je om geld vraagt op de manier hierboven beschreven, weiger en verbreek elk contact met de oplichter. Extra indicatie dat het om oplichting gaat is wanneer men je vraagt te betalen via Western Union of MoneyGram.

SOS mail

Indien je een mail krijgt van een kennis of vriend in nood, die vraagt om hem te helpen en zo snel mogelijk geld over te maken, wees voorzichtig. Het is mogelijk dat de mailbox van je kennis gehackt werd en dat een oplichter dit bericht heeft rondgestuurd met als enig doel u geld afhandig te maken. Vaak zal je gevraagd worden om het geld over te maken via Western Union of MoneyGram. Wanneer je een dergelijke mail ontvangt, antwoord dan niet en probeer de rechtmatige eigenaar via een andere weg te bereiken om hem of haar ervan op de hoogte te brengen dat zijn of haar mail account gehackt werd.

Overdreven SMS diensten (7919)

Hierbij wordt de mailbox van één van uw contacten gehackt door een oplichter en deze verstuurt dan mails naar alle namen in je adresboek. In de berichten vraagt de oplichter vraagt om een SMS te sturen met CODE 7919 tot 3070, om bijvoorbeeld zijn gsm te deblokkeren. De SMS die je ontvangt als antwoord bevat een code reçu en retour . Deze code moet je sturen naar een kennis via MSN. Deze SMSsen zijn overmatig duur en de codes die je overmaakt worden door de oplichters te gelde gemaakt door te gebruiken in kansspelen op internet. Indien je een dergelijke vraag krijgt via chat of mail, verbreek alle contact en waarschuw de rechtmatige eigenaar van de mailbox dat zijn of haar account gehackt werd.

Valse liefdadigheid

Hierbij ontvang je hartverscheurende berichten over natuurrampen of ernstig zieke kinderen, waarbij gevraagd wordt een gulle bijdrage te storten aan een onbekende organisatie. Oplichters maken handig gebruik van het medeleven van mensen, en spelen hierbij vaak slim in op de actualiteit. Telkens wanneer een ramp plaatsvindt, zijn ze er als de kippen bij om uit naam van een gekende of fictieve liefdadigheidsorganisatie fondsen te verzamelen. Wij raden je aan om enkel geld over te maken aan organisaties waarmee u vertrouwd bent. Wanneer je via mail een vraag krijgt van een gekende organisatie tot het geven van financiële steun, verifieer de bankgegevens van de organisatie om er zeker van te zijn dat je effectief naar de juiste organisatie geld overmaakt.

Nuttige links

  1. https://temooiomwaartezijn.be/
  2. https://www.trapnietindeval.be/

Slachtoffer?

Breng je bank op de hoogte en doe zo snel mogelijk aangifte bij je lokale politie.

 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Zottegem Herzele Sint-Lievens-Houtem via het contactformulier of telefonisch via 093644730.