Lokale Recherche Dienst (LRD)

LRD

 

Wat is de lokale recherche dienst?

De lokale recherche voert als tweedelijnspolitie opsporings-en gerechtelijke onderzoeken onder verantwoordelijkheid van de Procureur des Konings, de Arbeidsauditeur of de Onderzoeksrechter. Ze heeft als kerntaak misdrijven op te lossen, verdachten te identificeren, te vatten en ter beschikking te stellen van de gerechtelijke overheden.

In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden, beperken de onderzoeksdaden zich niet tot de omschrijving van de eigen politiezone, maar kunnen ze overal in het land plaatsvinden. Uitzonderlijk is de LRD ook buiten de landsgrenzen actief.

Opdrachtgever

De LRD ontvangt opdrachten van de hierboven vermelde magistratuur of start op eigen initiatief een verder onderzoek op. Het ambtshalve openen van een onderzoek kan op basis van aangereikte informatie (bv. door de wijkwerking), naar aanleiding van de eerstelijnsvaststellingen door de interventiediensten en andere functionaliteiten of aangiften aan het onthaal.

Aanwezigheid

Om dringende onderzoeken onmiddellijk te kunnen uitvoeren of steun aan andere diensten te leveren zijn permanent 2 leden van de lokale recherche bereikbaar en terugroepbaar. Ze worden ingezet in opdracht van de officier met wacht.  

Opleiding

Alle medewerkers volgden de opleiding rechercheur en krijgen de mogelijkheid zich bijkomend verder te ontwikkelen binnen de onderzoeksdomeinen die nauwst aansluiten bij hun interessesfeer.

Op middellange termijn zullen alle rechercheurs ook de hoedanigheid van officier van gerechtelijke politie/hulpofficier van de Procureur des Konings hebben.

Taakverdeling

Binnen het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen is de taakverdeling tussen FGP en LRD vastgelegd in het protocol recherchemanagement. Het protocol deelt de criminaliteitsvormen op in acht domeinen: agressie, drugs en hormonen, ecofin, eigendommen, informaticacriminaliteit, mensenhandel en -smokkel, milieu en terrorisme. Elk domein is verder onderverdeeld in een aantal categoriën. Zo wordt onder agressie begrepen: moord/doodslag, slagen en verwondingen, zeden, brandstichting, …   Per categorie is bepaald welke onderzoeksdienst belast wordt met verder onderzoek.   

Federale en lokale recherche

De taakverdeling tussen de federale gerechtelijke politie (FGP) en de lokale recherche is de afgelopen paar decennia grondig gewijzigd. Daar waar initieel onderzoeken die omwille van langdurigheid, complexiteit en/of geografische spreiding  werden toegewezen aan de FGP is er ondertussen een duidelijke verschuiving in aard en aantal van bedoelde onderzoeken naar de LRD. Als gevolg hiervan dienden de lokale besturen en politiezones bijkomend te investeren in mensen, opleiding en middelen.

Als kleine lokale recherche is er onvoldoende mogelijkheid om voor elk domein gespecialiseerd personeel te voorzien. Alle rechercheurs dienen dan ook voldoende vertrouwd te zijn met het bijzonder breed gamma van gerechtelijke taken die moeten uitgevoerd worden. Telefonie- en informatica onderzoek bijvoorbeeld zijn geen exclusieve specialisatie van één of een paar rechercheurs, maar een genuanceerde specialisatie waarover iedere medewerker moet beschikken. 

Het verwerven en behouden van die diverse genuanceerde specialisaties vergt ontegensprekelijk meer energie van de onderzoekers, doch het maakt ook de inhoud van de job boeiend door de diversiteit aan taken die toebedeeld worden. 

Lees hier het interview met Dimitri van team Lokale Recherche Dienst.

Ontdek hier andere teams en functies in ons korps