Over ons: Dienst Maatschappelijke Politie

Op 1 april verwelkomde ons korps Larissa Hemelsoet, een collega voor ons gloednieuwe team: Dienst Maatschappelijke Politie. In deze blog kom je alles te weten over de functie van Larissa en de oprichting van DMP.

Dag Larissa, van harte welkom bij onze politiezone. Jij zal samen met enkele collega’s de nieuwe Dienst Maatschappelijke Politie verzorgen. Wat houdt deze dienst in?

De Dienst Maatschappelijke Politie is de nieuwe overkoepelende benaming voor onze teams Slachtofferbejegening en Jeugd & Gezin. Het idee werd ons voorgesteld door collega Annelies, die het ook wel eens de Dienst Met Pit noemt (lacht).

Wat houdt jouw functie in binnen de Dienst Maatschappelijke Politie?

Mijn doel als maatschappelijk assistente is om verder te bouwen aan het hulpverleningsaanbod als onderdeel van de slachtofferbejegening, zodat we slachtoffers nog beter kunnen doorverwijzen en antwoord kunnen bieden op hun hulpvragen. Daarbij zal ik onder andere slechtnieuwsmeldingen, verontrustende opvoedingssituaties en doorverwijzingen moeten uitvoeren. Ik zal ook fungeren als brugfiguur tussen hulpvragers/hulpverleners en de politie.

Dat is een heel belangrijke functie binnen de politie. Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een maatschappelijk assistent?

Je moet weten dat je als maatschappelijk assistente een zeer belangrijke rol kan spelen tijdens een van de meest cruciale momenten in het leven van een slachtoffer of hun na(ast)bestaanden. Iedereen verdient steun op maat, maar niet iedereen beschikt over kennis van de sociale kaart. Eigenschappen zoals empathie, een luisterend oor kunnen bieden, professioneel en discreet zijn, zijn echt een must.

Wat vind je leuk aan je werk als maatschappelijk assistente?

De afwisseling en de grote variatie van dossiers waarmee ik aan de slag kan. Elke dag ziet er anders uit en dat heb ik nodig! Daarnaast vind ik het ook amusant en leerrijk om samen te werken met collega’s van verschillende leeftijdscategorieën, achtergronden en ervaringen.

Je komt inderdaad met veel verschillende doelgroepen in contact, had je hier al ervaring mee?

Ik zat vanaf mijn 5e jaar in de jeugdbeweging en ben daarbinnen ook 6 jaar actief geweest als (hoofd)leiding. Daardoor heb ik al wat ervaring kunnen opdoen met kinderen en jongeren. Met de andere doelgroepen ben ik vooral in contact gekomen tijdens mijn stageperiodes bij de politie.

Ik neem aan dat maatschappelijk assistente zijn bij de politie nog een extra uitdaging met zich meebrengt. Klopt dit?

Ja, ik ben afkomstig uit Lochristi, dus ik ken de zone nog niet zo goed. Met DMP werk je vaak samen met interne (eigen medewerkers) en externe partners (CAW, scholen, CLB, hulpverlening…) in de buurt. Het is voor mij dus een extra uitdaging om ook hen allemaal te leren kennen binnen onze politiezone. Daarnaast is het ook uitdagend om te accepteren dat ik nog niet alles ken en weet. Door de hoge werkdruk moet ik soms prioriteiten stellen binnen mijn opdrachten, en dat vind ik soms moeilijk. 

Dat snap ik. Hoe ben je eigenlijk bij ons terecht gekomen?

Via de vacature op Jobpol.

Hoe heb je je voorbereid voordat je aan je dienst begon? Zijn er bepaalde vaardigheden of kennis die je hebt moeten ontwikkelen?

Ik heb me vooral kunnen voorbereiden op deze functie door stage te lopen bij PZ Assenede-Evergem tijdens mijn opleiding tot sociaal werker. Kennis van de sociale kaart en de geïntegreerde politie was daarbij prioriteit. Daar heb ik de kans gekregen om al enkele slechtnieuwsmeldingen, vele huisbezoeken en administratieve taken uit te voeren. Een betere voorbereiding op deze functie kon ik niet hebben.

Je bent nu al enkele weken aan de slag, hoe verliep je intrede?

Super goed. In het begin was het allemaal wat overweldigend omdat er een grote hoeveelheid informatie op me afkwam, maar desondanks had ik een goed gevoel over mijn start. Ik omschrijf het graag als een warme zone waarbij iedereen vol enthousiasme klaarstaat om mij te helpen. Vanaf de eerste dag kende iedereen mijn naam al, en dat gaf wel een goed gevoel. Omgekeerd verloopt dat iets minder vlot, maar ik werk eraan (lacht)!

Fijn om te horen dat je warm ontvangen werd in ons korps! Zijn er dingen die je verrast hebben of je zijn bijgebleven tijdens je eerste weken als maatschappelijke assistente bij onze PZ?

Hoe zorgzaam en betrokken alle collega’s zijn. Er werd mij de laatste weken al talloze keren gevraagd hoe het met mij gaat. Iedereen biedt zijn hulp aan en benadert mij op een heel positieve manier.

Hoe is de dynamiek verder in jullie team?

Geweldig. Sofie is een echte spring in 't veld die mij direct mee op pad nam en vol enthousiasme voorstelde aan iedereen. Annelies is een heel warm persoon en geen vraag is haar te veel. Erik en zijn grote lach zorgden ervoor dat ik me direct thuis voelde. Zijn jarenlange ervaring heeft me op korte tijd al veel bijgebracht.

Dat is fijn! Heb je al een uitdagende situatie meegemaakt?

Ja, samen met mijn collega Erik heb ik al enkele slechtnieuwsmeldingen moeten uitvoeren. Daarbij heb ik samengewerkt met Interventie om informatie te verkrijgen over de feiten zelf, zodat wij nadien de slechtnieuwsmelding goed konden uitvoeren en antwoord konden bieden op de vragen van de familie en na(ast)bestaanden.

Hoe ga je om met zo’n stressvolle situatie, want ik kan aannemen dat dit niet altijd even leuk is?

Ik merkte al snel op dat mijn collega’s van DMP maar ook van Interventie ervoor zorgen dat stressvolle situaties nooit alleen gedragen worden. Ze geven mij het gevoel dat geen enkele vraag te veel is voor hen, waardoor ik ook tijdens deze stressvolle situaties bij hen terecht kan en hulp durf te vragen.

Bedankt voor dit interessante interview, Larissa! Wij wensen je alvast veel succes binnen onze Dienst Maatschappelijke Politie.

 

Bekijk hier meer functies binnen onze politiezone.

Wil jij ook bij onze politiezone werken? Neem een kijkje op onze jobpagina.

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer updates.

 

Labels