Hacking

De meest gangbare definitie van hacking is het ongeoorloofd binnendringen in een computersysteem. 

Gegevens stelen kan op verschillende manieren:

  • door het achterhalen van iemands inloggegevens (door deze te raden of slimme vragen te stellen);
  • door iemand te dwingen zijn gegevens te vertellen (door bedreiging of chantage);
  • via phishing

Waarom een sterk wachtwoord gebruiken?

  • indien je paswoord onvoldoende sterk is, lukt het de criminelen soms om het te "kraken" met speciale software;
  • indien je een paswoord gebruikt dat te zeer voor de hand ligt (bijvoorbeeld 123456, de naam van je hond/kinderen, etc), dan vinden ook de criminelen dit en gebruiken het om toegang te nemen tot jouw account;
  • ongeveer 80% van alle computers ter wereld zijn besmet met malware (kwaadwillige software), zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is. Deze malware kan alle gegevens registreren die je intikt op het klavier, of kan de bestanden waarin je jouw paswoorden opslaat lezen. Op die manier worden ze ongemerkt gestolen en wordt jouw account gehackt;

Na de hacking gebruiken de criminelen jouw account om spam te versturen, mails naar jouw contacten te zenden, mensen op te lichten, en andere criminele feiten te plegen.

TIPS voor een sterk wachtwoord

Wat is een sterk wachtwoord? | Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde

Toch slachtoffer?

Geld kwijt?

Kijk eerst op je bankrekening of je ook geld kwijt bent geraakt door de hack. Is dat het geval, doe dan snel aangifte bij de politie. Neem ook zo snel mogelijk contact op met je bank.

Laptop van je werk?

Staat er malware op de laptop of computer van je werk? Neem dan direct contact op met de ICT-verantwoordelijke van je werk. Die zal vertellen wat je kan doen om te voorkomen dat de malware zich via jouw computer verspreidt in het bedrijfsnetwerk.

Voer een virusscan uit

Laat een virusscanner je computer, smartphone of tablet nalopen op virussen en andere malware, en laat deze door de virusscanner verwijderen. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van de virusscanner hebt gedownload zodat de nieuwste bedreigingen worden herkend.

Maak een back-up van je bestanden

Als je de computer volledig gecontroleerd is en alle virussen zijn verwijderd, maak dan een complete back-up van je belangrijke bestanden. Doe dit na het opschonen van je computer ook regelmatig of zorg voor automatische back-ups. 

Wijzig je wachtwoorden

Als het virus helemaal verwijderd is, is het belangrijk om je wachtwoorden te wijzigen. Want het kan zijn dat de malware je wachtwoorden heeft doorgestuurd naar cybercriminelen. Wijzig na het opschonen van je computer of andere apparaat ook regelmatig je wachtwoorden.

Update je computer, smartphone of tablet

Zorg ervoor dat je apparaat altijd met het meest recente besturingsprogramma werkt dat is voorzien van alle beveiligingsupdates. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde via het contactformulier of telefonisch via 054 430 430.