Hoe ziet het cameranetwerk eruit op ons grondgebied?

Verkeersoverlast bestrijden en daders van criminele feiten sneller vatten, dat is wat politie Geraardsbergen/Lierde als haar hoofdtaak ziet. Daarom hangen er slimme camera’s op belangrijke invalswegen en strategische plaatsen. Deze ANPR-camera’s - in combinatie met de trajectcontroles van het Agentschap Wegen en Verkeer – zorgen voor een cameraschild dat het grondgebied van onze politiezone omsluit. 

Politie Geraardsbergen/Lierde beschikt over een cameraschild dat haar grondgebied omsluit en afschermt via een vast netwerk van ANPR-camera’s. ANPR staat voor ‘Automatic Number Plate Recognition’ of automatische nummerplaatherkenning. De camera registreert 24 uur op 24 elk kenteken dat voorbijkomt én neemt een foto van het voertuig.

Verkeersveiligheid én misdaadbestrijding gaan hand in hand

De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst gezochte kentekens: nummerplaten van bestuurders die verkeersboetes hebben openstaan of die gezocht worden voor bijvoorbeeld een lopend onderzoek.  Is er een match dan spreekt men van een ‘HIT’ die dan verder kan onderzocht worden.

Het systeem beperkt zich niet alleen tot de Belgische nummerplaten, maar leest ook buitenlandse kentekens. De beelden, die zowel in real time als retro kunnen bekeken worden, helpen in de bestrijding van verkeersoverlast zoals vluchtmisdrijven, overdreven snelheid, niet verzekerde voertuigen, … én worden door de lokale recherche gebruikt als onderzoekstool in diverse dossiers. Op deze manier wordt niet enkel de verkeersveiligheid verhoogd, ook de criminaliteit wordt aangepakt! 

Deze intelligente camera’s staan op belangrijke invalswegen rond het grondgebied van onze politiezone. Dit zal zorgen voor een verdere daling van de criminaliteit én zal ook de verkeersoverlast inperken. Wie bijvoorbeeld met een ongekeurd voertuig rondrijdt, zal onze stad niet meer onopgemerkt kunnen binnenrijden.” (burgemeester De Padt)

3 ANPR-camera’s + trajectcontroles Agentschap Wegen en verkeer (AWV): zie kaartje

ANPR-camera’s van de zone: 3 in totaal 

6 (Beverstraat) – 11 (N42 juist voorbij kruispunt Brambroek)– 12 (N8 Hasseltsestraat)

11/12 worden dit jaar (2023) voorzien

Trajectcontroles AWV:

1-2 (N493 Oudenaardsestraat), 3-4 (N460 Aalstsesteenweg), 5 (N495 Edingseweg), 7 (N42 kant Lessen), 8 (N8 kant Brakel), 9-10 (N42)

13 – 14 (N495 Edingseweg: deze zit momenteel nog niet in de planning)

Al deze camera’s, in combinatie met de camera’s van de omliggende zones, vormen een schild dat bijna de volledige politiezone van Geraardsbergen en Lierde omsluit.

Dergelijk cameranetwerk helpt onze politiezone niet enkel bij het opsporen van niet-verzekerde of niet-gekeurde voertuigen, ook in de strijd tegen de (georganiseerde) criminaliteit is dit een belangrijk hupmiddel” (burgemeester Soetens)

CamELIA: de oplossing die de camera’s van burgers en politie op één unieke plaats samenbrengt

CamELIA is een visuele toepassing waarmee camera's op een kaart worden getoond. De naam CamELIA staat voor Camera Enhanced Location Information Application. Politie Geraardsbergen/Lierde gebruikt deze toepassing.

Makkelijk raadpleegbaar

In CamELIA kunnen zowel ANPR als andere politionele camera’s, alsook camera's van burgers - die de FOD Binnenlandse Zaken ons ter kennis brengt - worden geraadpleegd.

Eén unieke plaats

De belangrijkste meerwaarde van CamELIA is dat alle beschikbare camera’s van politie en burgers op één unieke plaats raadpleegbaar zijn. Met één tool en in één oogopslag zijn alle cameralocaties én details - komende van verschillende bronnen - visueel te benaderen!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde via het contactformulier of telefonisch via 054 430 430.