Je wil (een deel van) de openbare weg innemen?

Inname van de openbare weg ingevolge het uitvoeren van werken, verhuizen, plaatsen van een container op de openbare weg, stellingen op het trottoir, enz…

Vergunningen voor de inname van de openbare weg dienen aangevraagd te worden bij de dienst mobiliteit in het stadhuis. Informatie omtrent de aanvragen kan u vinden op de site van de stad Ronse:

Wat?

Onder inname van de openbare weg wordt verstaan dat u iets op de openbare weg (rijbaan, voetpad of fietspad) zet. Het kan gaan om een stelling, een container, een bouwwerf, bouwmaterialen, een kraan,…

Elke inname van de openbare weg dient principieel te worden aangevraagd:

Hoe?

U dient schriftelijk uw aanvraag in, minstens 14 dagen voor de aanvang van de werken, via de dienst Mobiliteit van de stad Ronse of via de site van de stad Ronse:

Indien de werken doorgaan op een Gewestweg, dan dient de aanvraag 21 dagen vooraf te gebeuren. U dient immers te beschikken over een vergunning van het gewest alvorens de stad een vergunning kan opmaken.

Bij de aanvraag moet er een schets worden toegevoegd die de situatie duidelijk weergeeft, met alle afmetingen van de openbare weg (breedte voetpad, fietspad, rijbaan, parkeerstrook, ...), van de plaats op de openbare weg die zal worden ingenomen en met aanduiding van wat er precies zal geplaatst worden. Op de schets moet de verkeerssituatie duidelijk blijken (nabijheid van verkeerslichten, kruispunten, hindernissen, ...). Tevens moet aangegeven worden hoe de inname zal worden gesignaleerd (borden, kegels, lichten, ...).

Verkeerssignalisatie

parkeerborden

Voor bepaalde werken kan u mogelijks een parkeerverbod nodig hebben. Het is niet toegestaan aan particulieren om eigen borden te gebruiken, zonder voorafgaandelijk bekomen signalisatievergunning. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor aannemers. Echter enkel borden geplaatst door de stad Ronse verlenen een sleeprecht indien wagens in overtreding geparkeerd staan. Indien u borden wenst te laten plaatsen door de stad, dan moet dit minimum 4 dagen voor de start van de werken/inname aangevraagd en tegelijk betaald worden. Indien een aannemer zelf parkeerborden wenst te plaatsen moet dit tevens 3 dagen vooraf gemeld worden. U kan dit best gelijktijdig aangeven bij de aanvraag voor de vergunning.

Verkeerssignalisatie

Als een privépersoon het openbaar domein wil innemen moet steeds de nodige verkeerssignalisatie worden geplaatst in het belang van de algemene veiligheid. Daarom dient u bij uw aanvraag op uw schets steeds aan te geven hoe de werken zullen gesignaleerd worden. Op basis hiervan zal de politie of het stadsbestuur - dienst Mobiliteit al naargelang de activiteit, een signalisatievergunning goedkeuren.

OPGELET!

Voor elke vergunning die verleend wordt voor de plaatsing van een hindernis langsheen een gewestweg is het de Vlaamse overheid die hiervoor een retributie vraagt.

Wekelijkse markt

Wanneer de werken doorgaan op plaatsen waar de wekelijkse markt plaats heeft mag er gedurende de uren van de markt geen gebruik worden gemaakt van hogedruktoestellen of mogen geen voegen worden uitgeslepen door middel van slijptoestellen. Tevens mogen er gedurende deze periode geen vrachtwagens of bedrijfswagens worden geparkeerd die de marktactiviteiten kunnen hinderen.

Doorgang voor voetgangers

Indien door de ingebruikneming van het voetpad geen 1,50 m vrije doorgang meer aanwezig is voor de voetgangers, dient een obstakelvrij noodvoetpad te worden aangelegd tot 1,20 m vrije breedte, dat eveneens toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Reclame

Het aanbrengen van reclamepanelen en dergelijke op tijdelijke afsluitingen rond werfinrichtingen is onderhevig aan het politiereglement op reclame, uithangborden, en andere publiciteitsmiddelen.

Strafmaatregelen

Elke inname van de openbare weg is onderhevig aan de bepalingen uit het stedelijk politiereglement. U vindt hieronder de bijlagen uit het politiereglement die van toepassing zijn.

Privatief gebruik van de openbare weg, zonder vergunning of in strijd met de bepalingen van de vergunning worden beschouwd een niet-vergunde, en dus wederrechtelijke inneming van de openbare weg te zijn.

Voorwerpen en toestellen die wederrechtelijk op of over de openbare weg geplaatst zijn moeten op politiebevel onmiddellijk verwijderd worden. Indien aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zullen zij ambtshalve op kosten en risico van hun eigenaars en/of gebruikers worden weggenomen.

De vergunning kan steeds eenzijdig worden gewijzigd of herroepen door de bevoegde overheid. De wijziging of intrekking wordt aan de titularis van de vergunning ter kennis gebracht per aangetekende brief, waarin een termijn wordt gesteld voor de wijziging of verwijdering van de inrichting. De vergunninghouder dient binnen de gestelde termijn de inrichting te wijzigen en in geval van intrekking van de vergunning de plaats in de oorspronkelijke staat te herstellen. Hij doet zulks op eigen kosten en kan uit dien hoofde geen aanspraak maken op enige vergoeding.

De titularis van de vergunning die nalaat of weigert gevolg te geven aan het bevel tot wijziging of verwijdering van de inrichting wordt geacht wederrechtelijk gebruik te maken van de openbare weg.

Overtreding van dit reglement wordt bestraft met politiestraffen, voor zover de wet geen zwaardere straffen voorziet.

De rechter kan tevens alle voorwerpen en toestellen die gediend hebben tot de overtreding verbeurd verklaren.

Aanvraagformulier

Hier kan u de nodige formulieren vinden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.