Kopen via internet: hoe vermijden we namaakproducten?

De markt van de namaakproducten voedt de ondergrondse economie en is een ware plaag voor bedrijven en consumenten. Sinds de opkomst van de e-commerce hebben de namaakproducenten er immers weer nieuwe distributiekanalen bij om hun producten aan de man te brengen. En doordat ze de veiligheidsvoorschriften aan hun laars lappen, gebeuren er jaarlijks duizenden ongevallen met namaakartikelen. Voorzichtigheid is dus geboden als u iets wilt kopen via internet! We geven hier enkele adviezen om te voorkomen dat u in de namaakval trapt.





Serieuze referenties

Voordat u iets koopt via internet, checkt u best eerst of de betreffende site een echt postadres, de naam van een verantwoordelijke eof een telefoonnummer vermeldt. Dergelijke gegevens zijn eenvoudig te controleren met een zoekopdracht of via sites zoals Whois.

Ook wanneer u de naam van de site ingeeft in een zoekmachine, gevolgd door "namaak" of "fake", leidt dit soms tot verrassende resultaten.



Gezond verstand

Net zoals bij de gewone aankoop van producten, moet u ook nu gewoon uw gezond verstand gebruiken. Let extra op in geval van uitzonderlijke voorwaarden, een zeer snelle veiling, of wanneer op een veilingsite (Kapaza, eBay ...) een particulier bijvoorbeeld 50 televisies van hetzelfde merk te koop aanbiedt ...



Domeinnaam

Ook de domeinnaam van een site kan een aanwijzing zijn. Grote en serieuze merken hebben doorgaans een eenvoudige domeinnaam, bestaande uit hun merknaam met een extensie (vaak is dat .com). Wees dus op uw hoede als er zaken als "bags/tassen", "outlet", "shopping/verkoop" of "brand/merk" in de domeinnaam voorkomen.

Baseer u echter niet alleen op de extensie in de domeinnaam, want ook extensies als .uk, .be, .us of .com kunnen u naar een Chinese site (om)leiden.



Gevoelige sectoren

Tot slot willen we nog wijzen op het feit dat bepaalde sectoren gevoeliger zijn voor namaak dan andere. Met name luxeproducten zijn een gegeerd doelwit van namaakproducenten - kleding, parfum, sigaretten en alcohol - maar ook medicamenten, mechanische en elektronische wisselstukken. Meer recent hebben namaakproducenten zich zelfs op heel gewone producten gestort, zoals wasmiddelen (poeder en vloeibaar), scheermesjes, aanstekers, batterijen en accu's. En niet te vergeten: smartphones, inktcartridges, printers, software ...





Wat kunt u doen in geval van twijfel?

De cel cybersquad houdt zich bezig met de controle van aankopen via internet. Bij deze cel kunt u melding maken van sites die illegale producten verkopen of die proberen om invoerrechten of btw te ontwijken. U kunt dit doen via het mailadres ecustoms@minfin.fed.



Als u ondanks alle voorzorgen toch een namaakproduct hebt gekocht, kunt u zich wenden tot de Algemene Directie Economische Inspectie wanneer het gaat om fraude op de Belgische binnenlandse markt. Op de website van deze dienst kunt u klacht neerleggen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.