Inbraken: focus op preventie!

Wat kan u doen om uw huis, appartement of kantoor beter te beveiligen tegen inbraak? We overlopen hier kort alle preventiemaatregelen die hun nut al hebben bewezen. Voor meer details hierover kunt u altijd terecht bij de diefstalpreventieadviseur van onze politiezone, of op de website van de FOD Binnenlandse Zaken - Preventie en Veiligheid.

Collectieve waakzaamheid

Over het algemeen verkennen zowel professionele als gelegenheidsdieven de plaats en de omgeving waar ze van plan zijn in te breken en houden ze de gewoonten van de bewoners in de gaten. Het is dan ook aanbevolen om met de buren af te spreken om de directe omgeving gezamenlijk in de gaten te houden en de politie te contacteren in geval van verdachte activiteiten - zeker wanneer u in een groot appartementsgebouw woont. De Politie kan verdachte activiteiten verder verspreiden via de Buurtinformatienetwerken.



Dagelijkse voorzorgsmaatregelen

Het is bovendien noodzakelijk om u bewust te zijn van het risico op inbraak en met het oog daarop een aantal goede gewoonten in acht te nemen:

  • Sluit alle ramen, deuren en hekken als u uw woning verlaat, ook al gaat u maar heel even weg.
  • Laat nooit een boodschap achter op de deur (bv. "Ik ben eventjes naar de post") en verstop geen (huis)sleutels op voor de hand liggende plaatsen.
  • Berg steeds ladders en ander materiaal dat dieven kunnen gebruiken op.
  • Inventariseer en fotografeer uw waardevolle spullen en noteer indien mogelijk het serienummer.
  • Vertel niet aan iedereen wanneer u op reis gaat; licht alleen uw familie, goede vrienden of buren in en voorkom dat het huis er tijdens uw afwezigheid duidelijk onbewoond uitziet.



Rond de woning

Ook aan de buitenkant van uw woning kunt u het nodige doen om inbrekers af te schrikken: zorg voor een goede zichtbaarheid van het huis vanaf de straat, sluit uw hek(ken) met een hangslot, plaats buitenverlichting ...



Beveiliging van uw huis

In de diverse brochures van besafe.be kunt u alles lezen over de zwakke plekken in en rond uw huis en krijgt u tips hoe u de beveiliging van uw huis doeltreffend kunt verbeteren (kijkgaatje of spionnetje, veiligheidssloten, gelaagd glas enz.).

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.