Handel in gestolen wagens: hoe beschermt u uw voertuig?

De handel in gestolen wagens is een bloeiende business en de meeste automerken en -modellen hebben geen geheimen meer voor bedreven dieven. Het is dan ook niet mogelijk om autodiefstal helemaal te voorkomen, maar door enkele goede gewoonten, die niet veel hoeven te kosten, kunt u het risico toch tot een minimum beperken.



Goede praktijken die u steeds moet respecteren

  • Parkeer uw auto in een garage of op een andere veilige en beschermde plaats. Hebt u geen garage, kies dan steeds voor een goed zichtbare en goed verlichte parkeerplaats. De meeste autodiefstallen gebeuren 's nachts, dus als u uw wagen ergens op een afgelegen en slecht zichtbare plaats parkeert, weg van de sociale controle, maakt u het de dieven alleen maar gemakkelijker.
  • Doe uw auto altijd goed op slot. Denk zowel aan de portieren als aan de raampjes, de kofferbak en eventueel een open dak. Als u wagen wordt gestolen zonder dat er braak aan te pas kwam, zal de verzekering immers niet verplicht zijn tot schadevergoeding, zoals in het contract wordt vermeld. Bovendien is het niet afsluiten van uw wagen op de openbare weg strafbaar en kan u daarvoor worden beboet. Laat ook nooit uw reservesleutels achter in uw wagen, zelfs niet als u ze heel goed verstopt, want professionele autodieven vinden die meestal toch heel snel.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen achter in uw wagen. We denken dan aan een smartphone, een gps, een tablet of laptop, uw portefeuille, een fototoestel ... Dergelijke voorwerpen zullen nooit de belangrijkste reden zijn voor autodieven om hun slag te slaan, maar ze hebben toch een uitnodigend effect. Maak ook foto's van uw waardevolle voorwerpen en stel een inventaris op met vermelding van serienummer, merk en model. Serienummers en imei-codes zijn altijd uniek, waardoor de politie uw verloren of gestolen voorwerpen gemakkelijker en sneller kan terugvinden en aan u terugbezorgen.
  • Houd uw originele boorddocumenten altijd bij u. Het gaat om uw inschrijvingsbewijs, het eenvormigheidsattest, het keuringsbewijs en de groene kaart (van uw verzekering). U moet die altijd kunnen voorleggen in geval van een politiecontrole; kunt u dit niet, dan mag u een boete verwachten. Deze documenten zijn ook veel waard in het criminele milieu, het wordt dan ook aangeraden ze nooit onbeheerd in de auto te laten liggen om te voorkomen dat ze worden gestolen. Neem een kopie van alle originele documenten en bewaar die thuis voor het geval u de originelen kwijtraakt of ze worden gestolen.
  • Open uw wagen pas als u er vlakbij bent. Open en sluit uw wagen ook bij voorkeur met de sleutel en niet met de afstandsbediening om het risico op mouse jacking en hacking te voorkomen. Wees waakzaam en let op verdachte bewegingen in de buurt van waar uw wagen staat geparkeerd. Open uw wagen indien mogelijk op mechanische wijze (met de sleutel).
  • Schaf een stuurslot aan. Dit blijft nog steeds een van de beste methodes tegen diefstal. In tegenstelling tot de moderne elektronische beveiligingssystemen, werkt een stuurslot mechanisch. U kunt er het stuur mee blokkeren, al dan niet via de pedaal. Dit werkt alleszins ontradend, want het betekent heel wat meer werk (en tijd) voor een jockey wanneer hij de auto wil stelen.



Aanvullende beschermings- en veiligheidsmaatregelen

  • Laat een startonderbreker installeren in uw wagen. Dit maakt het onmogelijk voor autodieven om de wagen te starten op de traditionele, meest gebruikte wijze.
  • Maak uw auto minder aantrekkelijk voor doorverkoop. Laat bijvoorbeeld het serienummer en inschrijvingsnummer op de ruiten graveren; dat bemoeilijkt de verkoop van de wagen als deze gestolen wordt, want de ruiten moeten dan eerst vervangen worden.
  • Investeer in een gps tracking systeem. Gestolen wagens worden vaak bijna onmiddellijk verplaatst naar en eventueel gedemonteerd in een andere stad, een andere provincie of zelfs in het buitenland. Dankzij zo'n tracking systeem kan uw wagen via de gps sneller worden opgespoord, nog voor de wagen wordt gedemonteerd en/of getransporteerd.
  • Loop niet te koop met uw nummerplaat. Als u een foto van uw auto op een site plaatst (bv. om hem te verkopen) of op sociale media (om wat voor reden dan ook), zorg er dan voor dat de nummerplaat ofwel niet zichtbaar of onleesbaar is. De nummerplaat maakt immers deel uit van de administratieve identiteit van uw wagen en kan gemakkelijk worden misbruikt als u geen voorzorgsmaatregelen neemt.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.