Diefstal met list: weet met wie u te doen heeft!

De laatste weken zijn er weer veel personen die zich uitgeven als dakwerker, asfalteerder, politieman of vertegenwoordiger van de watermaatschappij. Zij slagen er regelmatig in om oudere mensen ervan te overtuigen hen binnen te laten. Eenmaal binnen, leiden ze de aandacht van de bewoner(s) af om waardevolle spullen of geld te stelen of hen op te lichten.



Hoe kan u reageren als een onbekende aan de deur staat en duidelijk probeert om met een of andere smoes of in vermomming binnen te geraken. Deze aanbevelingen zijn vooral bedoeld voor oudere mensen en alleenstaanden.





Hoe voorkomt u dat iemand ongevraagd binnengeraakt?



Houd de voordeur altijd op slot.

Houd de telefoonnummers van personen die snel bij u kunnen zijn om u te helpen (familie, buren, kennissen, politie), binnen handbereik.



Wees op uw hoede als er een onbekende aanbelt. Gaat het om een leurder of iemand die bijvoorbeeld om een inlichting vraagt, of vraagt iets te mogen drinken, laat hem dan niet binnen, ook al ziet hij er heel voorkomend uit en zelfs niet als het een kind is.



Als iemand zogezegd enkel binnen wil komen om even te telefoneren, vraag dan het nummer en bel in zijn plaats.



Laat de bezoeker altijd geloven dat u niet alleen thuis bent.



Als de bezoeker beweert voor een officiële reden of in een officiële functie (politieagent, gasopnemer ...) te komen,

heeft u het recht om hem te vragen zich te legitimeren. Het feit dat iemand een uniform draagt, betekent nog niet dat hij ook echt een beambte is.

  • Vraag hem naar de concrete reden voor zijn bezoek en verzoek hem zijn legitimatiebewijs onder de deur door te schuiven. Bekijk dit aandachtig, zowel de voor- als de achterzijde.
  • Als hij een telefoonnummer geeft van iemand die zijn identiteit kan bevestigen, bel hier dan niet naar, want het kan gaan om het nummer van een medeplichtige.
  • Als u twijfelt, laat de bezoeker dan zeker niet binnen. Aarzel niet om de politie of de buren te bellen als u zich niet op uw gemak voelt.

Als iemand voorstelt om werken bij u uit te voeren, ga hier dan niet meteen op in of haal er iemand bij voor advies (familielid of politie als u de toestand verdacht vindt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.