Police-on-web: welke online diensten vindt u hier?



© Secunews.be

Police-on-web biedt heel wat mogelijkheden. Dit online loket werd in 2007 door de regering opgericht in het kader van de administratieve vereenvoudiging van het politiewerk. U kunt er klacht neerleggen in verband met kleine criminaliteit, doorgeven wanneer u voor langere tijd van huis weg bent (en uw huis dus tijdelijk onbewoond is) en de aangifte van uw alarmsysteem beheren. Het loket is toegankelijk voor zowel natuurlijke als rechtspersonen en het bespaart u de verplaatsing naar en de wachttijd bij het politiebureau in uw gemeente.

Hoe en voor welke feiten kunt u online klacht neerleggen?

U kunt online klacht neerleggen voor feiten die gelinkt zijn aan kleine criminaliteit:

  • diefstal van uw fiets of bromfiets;
  • winkeldiefstal;
  • beschadigingen;
  • graffiti.

Uw klacht moet wel aan vier voorwaarden voldoen:

  • de feiten vonden plaats in België;
  • de identiteit van de dader(s) is niet bekend;
  • er is geen sprake geweest van bedreiging of geweld;
  • er is niemand gewond geraakt door de feiten.

Als u alle gegevens hebt ingevoerd (plaats, tijdstip, omstandigheden, verzekeringsmaatschappij enz.), wordt u een referentienummer toegekend en ontvangt u een bevestiging van uw aangifte per e-mail. De aangifte kan over de beschadiging of diefstal van meerdere goederen gaan; het is dus niet nodig om verschillende aangiften te doen voor dezelfde feiten.

Uw klacht zal vervolgens automatisch op dezelfde manier worden behandeld als wanneer u aangifte doet in een politiebureau in uw gemeente. De bevoegde politiedienst zal contact met u opnemen via post of e-mail. De documenten die u ontvangt van Police-on-web, gelden niet als proces-verbaal.

De aanvraag voor afwezigheidstoezicht

Wanneer u langere tijd van huis weg bent (wegens vakantie, een ziekenhuisopname ...) en uw woning tijdelijk onbewoond is, kunt u dit melden via Police-on-web en politietoezicht aanvragen tijdens uw afwezigheid. Dit is geheel gratis.

Het is belangrijk om het formulier in verband met de gegevens over uzelf en uw woning heel nauwkeurig in te vullen, zodat de politiediensten over zoveel mogelijk informatie beschikken. Op die manier zullen ze sneller verdachte zaken opmerken in of rond uw woning, en kunnen ze u zo snel mogelijk contacteren in geval van problemen.

U moet dan ook zeker duidelijk aangeven welke veiligheidsmaatregelen u heeft genomen om uw woning te beschermen, zoals alarm, bewaking, hond(en), aanwezigheid van derden enz. Ook moet u precies aangeven wanneer u vertrekt en wanneer u weer terugkeert. Eventuele voertuigen die ter plaatse (voor de deur of in de garage) blijven staan of die daar door derden (buren, familie ...) kunnen worden gezet, moeten ook worden doorgegeven.

Als uw aanvraag is ingediend, zal de politie op gezette tijden surveilleren (met de wagen, te voet ...) rond uw woning tijdens de periode dat u afwezig bent.

Het beheer van de aangiften van alarmsystemen

Op grond van het Koninklijk Besluit van 25 april 2007 inzake alarmsystemen zijn alle natuurlijke en rechtspersonen (bedrijven, alarmcentrales ...) verplicht om aangifte te doen van hun alarmsysteem bij de politie.

Bij Police-on-web kunt u die aangifte online doen - voor u persoonlijk of voor een derde - en het systeem in werking stellen. Na uw aangifte is het altijd nog mogelijk om een alarmsysteem toe te voegen, te wijzigen of te schrappen.

Te respecteren voorwaarden:

  • Vanaf het moment van installatie van uw alarmsysteem bent u verplicht om binnen de 10 dagen de naam, het adres en het telefoonnummer van de locatie door te geven. Het is aanbevolen om eveneens aan te geven wat de aard van het onroerend goed is waar uw systeem is geïnstalleerd.
  • Als een van die gegevens na die tijd veranderd, moet u dat binnen de 10 dagen na de wijziging doorgeven om uw aangifte up-to-date te houden.
  • Wanneer u besluit om het alarmsysteem buiten werking te stellen, moet u dit binnen de 10 dagen na desactivering doorgeven, ook via Police-on-web.
  • U bent verplicht de gegevens van uw aangifte minstens eenmaal per jaar te controleren. Doet u dit niet, dan wordt uw aangifte als verouderd beschouwd en wordt deze verwijderd.

De toegang tot Police-on-web is uitsluitend bestemd voor Belgische onderdanen of inwoners van België. Om welke aangifte het ook gaat, het is altijd mogelijk om deze in eigen naam of voor een derde te doen, op voorwaarde dat deze laatste daarvoor zijn toestemming heeft gegeven.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.