Sturen ondanks ingehouden of ingetrokken rijbewijs of ontzetting van het recht tot sturen

Za 17.06.2017 - 10:04
Ontzetting

Van een bestuurder die betrapt wordt op het rijden onder invloed kan het rijbewijs onmiddellijk voor een bepaalde duur worden ingehouden of ingetrokken. De inhouding kan 3 of 6 uur bedragen, de intrekking 14 dagen. Wie veroordeeld wordt voor een zware verkeersinbreuk, kan ook voor een bepaalde tijd ontzet worden van het recht tot sturen. Dit kan gaan van één week tot meer dan een jaar, soms mits het opnieuw afleggen van het rijexamen.
Wij doen regelmatig controle op bestuurders die onzet zijn van het recht tot sturen of wiens rijbewijs werd ingetrokken.
Wie betrapt wordt op het rijden zonder rijbewijs, riskeert een fikse geldboete, een bijkomende periode van ontzetting, moet al dan niet opnieuw praktische, theoretische, psychologische en/of medische examens afleggen en zijn of haar voertuig kan worden geïmmobiliseerd voor de duur van de ontzetting. Recidivisten kunnen een jarenlange vervallenverklaring van hun rijbewijs verwachten.

In 2016 werden 14 bestuurders betrapt die toch achter het stuur kropen. Dit jaar werden er reeds 8 gesnapt.

Uw voertuig toevertrouwen aan een persoon wetende dat die niet over een rijbewijs beschikt of vervallen is van het recht tot sturen is een zware inbreuk die ook zwaar wordt bestraft.

Contacteer ons

Dringende politiehulp
101

Algemene informatie
055 33 70 33