Ransomware

Ransomware of gijzelsoftware is een chantagemiddel op internet.

Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld.

Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Belgische overheid.

Werking

De computers van de slachtoffers worden geïnfecteerd zoals ook andere virussen worden verspreid.

Bij het heropstarten van de computer krijgt de gebruiker een scherm te zien met een boodschap. In deze boodschap krijgt het slachtoffer te lezen dat zijn of haar computer geblokkeerd werd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven.

Vaak wordt de indruk gewekt dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare (overheids)instantie en dat er een boete moet worden betaald wegens misbruik van het internet. Maar de politie en opsporingsdiensten gaan zo niet te werk.

Wie ransomware op zijn computer heeft, is voor de politie dus niet ineens een verdachte.

De criminelen zijn enkel op het geld uit en zullen de computer na de betaling mogelijk vrijgeven. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de computer daarna werd ontgrendeld, daarentegen zijn er ook genoeg gevallen van computers die niet werden ontgrendeld.

Preventie

Maak de kans op gegevensverlies door besmetting met malware zo klein mogelijk:

  • Actuele software gebruiken. De fabrikanten van software brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten, zoals Microsoft Windows, Adobe Reader, Flash Player ...
  • Niet surfen op het internet als je ingelogd bent op een account met administrator-rechten.
  • Niet surfen op het internet zonder up-to-date antivirusprogramma.
  • Gebruik van een firewall.
  • Niet openen van verdachte bijlagen in e-mails.
  • Niet downloaden en installeren van nepprogramma's of van gehackte (illegale) software.
  • Geen links activeren zoals "klik hier".
  • Een ander besturingssysteem gebruiken dan Windows.
  • Klik niet zomaar op alle links en bijlagen.
  • Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden.
  • Hou je antivirussoftware up-to-date.
  • Update regelmatig je besturingssysteem en software.

Meer uitleg vind je op deze link van www.safeonweb.be.

Besmetting is niet volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website, die door criminelen is gehackt.

Werd u slachtoffer van ransomware?

Check dan de site www.nomoreransom.org (website in het Engels), misschien is daar de geschikte decryptiesleutel te vinden!

Interessant om weten: sinds vorige week zijn er ook sleutels van WildFire beschikbaar, de recente ransomware waarmee data op ongeveer 2100 Belgische PC's werden versleuteld.

Ransomware is malware die uw computer en mobiele apparaten vergrendelt of uw elektronische bestanden versleutelt. Wanneer dit gebeurt, kun je niet meer aan je gegevens; tenzij je losgeld betaalt. Dit is echter niet gegarandeerd; je moet dus nooit betalen!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Brakel - Horebeke - Maarkedal - Zwalm via het contactformulier of telefonisch via 055 42 60 00.