Veilig met de fiets naar school!

Vr 06.09.2019 - 10:38

TIP 1 : OEFEN SAMEN MET JE KIND DE ROUTE NAAR SCHOOL IN

"Ouders dragen zeker een grote verantwoordelijkheid", zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond. "Dit weekend is het ideale moment om de auto thuis te laten en met je kind de mooiste of veiligste route naar school uit te stippelen en dat traject ook samen uit te testen."

"Wijs onderweg je kind op de punten waar het extra moet opletten en leg ook uit waarom", adviseert Stef Willems van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

TIP 2 : STIPPEL DE VEILIGSTE WEG UIT

"Zoek een route die veilig is", aldus het BIVV " al is die misschien wat langer en leg uit aan je kind waarom je dat traject verkiest"

TIP 3 : LAAT JE KIND LOS

Volgens Touring kan een kind in principe vanaf 8 jaar alleen naar school fietsen. "Op die leeftijd leert een kind snel verkeerssituaties en gevaren op de weg inschatten", aldus Smagghe. "Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat elk kind van 8 jaar elk verkeerstraject alleen moet kunnen afleggen."

Het BIVV raadt een startleeftijd aan van 11 à 12 jaar. "Belangrijk is dat je kind zeker stabiel kan fietsen en goed de gevaren kan inschatten", zegt woordvoerder Stef Willems . "Dat verschilt van kind tot kind. Je moet ook echter de kinderen ook durven 'loslaten' als ze er klaar voor zijn. Al doende leert men."

TIP 4 : FLUO EN HELM

Belangrijk is dat je kinderen goed zichtbaar zijn op de fiets - bijvoorbeeld door een fluovest - en een helm dragen.

TIP 5 : FIETS IN GROEP VAN EN NAAR SCHOOL

Het BIVV raadt ouders aan om samen in groep naar school te rijden. "Er bestaan ook scholen die de walking bus organiseren, waarbij een leerkracht een groep fietsende leerlingen naar een bepaalde wijk brengt ." De Fietsersbond wijst ook op de verantwoordelijkheid van de gemeenten en de scholen zelf.

TIP 6: ORGANISEER EEN SCHOOLSTRAAT

"De gemeente kan een schoolstraat inrichten waarin alle auto's verboden worden rond de tijdstippen waarop de school begint en eindigt."
Fietsen in groep is plezanter!

TIP 7 : GEEF ALS OUDER HET GOEDE VOORBEELD

Stef Willems: "Al te vaak parkeren ouders te kort bij de school, parkeren ze verkeerd, halen ze hun kind op en vergeten ze dat er nog andere kinderen ook veilig met de fiets thuis moeten geraken."


Veiligheid en snelheid zijn de voornaamste redenen waarom ouders hun kind met de wagen naar school brengen

Bovendien kunnen ouders het goede voorbeeld geven door zelf met de fiets naar het werk te rijden.

FOD Economie - Campagne om veilig online te shoppen

Ma 20.05.2019 - 15:31

"We boden 800 euro op een reis via een online veilingsite, maar toen we gewonnen hadden, bleek de reis opeens 3.100 te kosten." De jongste jaren horen we alsmaar meer dit soort verhalen over online oplichting. In 2018 kreeg de FOD Economie 248 meldingen over frauduleuze reisaanbiedingen, 43 % meer dan het jaar voordien.

Lees meer →

Uw plichten als fietser!

Do 02.05.2019 - 12:14

Als fietser bent u een zwakke weggebruiker. U wordt hiervoor extra in bescherming genomen door de wet. Maar dat betekent niet dat u geen verplichtingen heeft. U mag geen misbruik maken van de voorrang die u als fietser op bepaalde plaatsen heeft, want dan kunt u andere weggebruikers in gevaar brengen. U bent verplicht om de verkeerswetgeving na te leven om uw eigen veiligheid en die van anderen te garanderen. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw fiets en uw uitrusting steeds in orde zijn.

Als fietser moet u steeds op het fietspad rijden. Volgens de verkeersregels moet u gebruikmaken van de oversteekplaatsen en wegen die voor fietsers bestemd zijn. U moet steeds de rechten van de andere zwakke weggebruikers respecteren. Onvoorzichtig rijgedrag is ook voor fietsers niet toegelaten. Fietsers hebben geen voorrang op een oversteekplaats voor fietsers. Ze mogen zich slechts voorzichtig op de oversteekplaats begeven en moeten op de naderende voertuigen letten.

Als u gaat fietsen in groep gelden er soms andere regels waaraan u zich moet houden.

Uw fiets moet aan verschillende technische eisen voldoen. Als u de weg op wil, dan moet uw fiets uitgerust zijn met:

  • een bel
  • goede remmen vooraan en achteraan; bij kinderfietsjes volstaat één rem
  • een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan
  • een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan
  • reflectoren op de pedalen
  • reflectoren in de wielen of banden met een reflecterende zijkant

Kinderfietsen, koersfietsen en mountainbikes hoeven niet te zijn uitgerust zijn met lichten of reflectoren, tenzij u in het donker fietst.

Zelfs al is het niet verplicht toch kan het dragen van een helm of een fluohesje de veiligheid alleen maar ten goede komen en meer bepaald die van kinderen.