Politieactie Goliath in Oost-Vlaanderen

De federale en lokale politie hebben op vrijdag 27 oktober 2017 tussen 16:00 uur en 24:00 uur een grote controleactie "Goliath" gehouden in het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen. De Goliathactie was in de eerste plaats gericht op de bestrijding van misdrijven tegen eigendommen; meer specifiek woninginbraken, homejackings, metaal- en brandstofdiefstallen, voertuigdiefstallen, ramkraken, diefstal van werkmateriaal, en in de tweede plaats naar (verkeers)criminaliteit in het algemeen.

Tijdens de actie, waaraan 203 politiemensen deelnamen, werden 83 gecontroleerden betrapt op een verkeersinbreuk. Op gerechtelijk vlak waren er 9 personen in bezit van drugs en 2 in het bezit van een verboden wapen. 10 mensen stonden geseind in de politiedatabank (vb. voor verhoor,…). Tevens werden drie fietsdieven geintercepteerd en de heli kon een verwarde jongeman terugvinden.



Met deze actie wensen de politiediensten in Oost-Vlaanderen zich in eerste instantie te richten naar verschillende criminaliteitsvormen die een zware impact hebben op de bevolking. Deze fenomenen worden als prioritair beschouwd in de zonale veiligheidsplannen en het nationaal veiligheidsplan.

Zo is er naast de inbraken in woningen ook een verhoogde aandacht voor de diefstal van werkmateriaal, diefstal van ingebouwde GPS-toestellen, inbraken in fietswinkels, clubhuizen en kantines.



In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen zijn op verschillende niveaus acties voorzien.

Op lokaal en regionaal niveau organiseren de politiediensten talrijke acties en spelen hierbij steeds kort op de bal. Een voorbeeld hiervan is de maandelijkse actie 'Borders' die door 8 politiekorpsen uit het noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen i.s.m. de PZ Zwijndrecht wordt georganiseerd en ook gericht is op rondtrekkende dadergroepen.



Op provinciaal niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties (beter gekend als FIPA's of Full Integrated Police Actions). Tijdens deze controles worden middelen en personeel van zowel de lokale als van de Federale Politie gezamenlijk en geïntegreerd ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen.



De politie wenst hiermee sterk ontradend te werken naar potentiële daders en het veiligheidsgevoel van de bevolking verhogen.

Dagelijks worden er in België meer dan 200 woninginbraken gepleegd. De nationale actie "1 dag niet", lopende van 23 tot 29 oktober 2017, werd dan ook geïntegreerd in deze Goliath actie. "1 Dag niet" betreft een sensibiliseringsactie waarbij FOD Binnenlandse Zaken, de politie, de gemeentelijke preventiediensten, de buurtinformatienetwerken, de provincies en de private partners hun krachten verenigen om eenieders aandacht te vestigen op het belang van inbraakbeveiliging.



Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) in Gent, namen volgende politiezones deel: Aalst, Aalter/Knesselare, Assenede/Evergem, Berlare/Zele, Brakel, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Gent, Hamme/Waasmunster, Kruibeke/Temse, Lokeren, Lowazone, Maldegem, Meetjesland-centrum, Regio Rhode & Schelde, Sint-Niklaas, Waasland-Noord, Wetteren/Laarne/Wichelen en Zwijndrecht.

Ook de Spoorwegpolitie Oost-Vlaanderen nam deel aan de actie.

Ter ondersteuning zette de Federale Politie verder nog een speurhond, drughond, een helikopter, alsook personeel van het Interventiekorps (CIK), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) in.

Er werd bovendien samengewerkt met drie private bewakingsondernemingen.



In totaal werden 203 personeelsleden van de Federale en lokale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles (herkenbaar of anoniem) werden er diverse controleposten opgericht op de belangrijkste verbindingswegen. Er werden ook controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations.



Resultaten:

Er werden tijdens de actie in totaal 2401 voertuigen en 655 personen effectief gecontroleerd. Bovendien werden via het ANPR-systeem (Automatic Number Plate Recognition) 24453 nummerplaten van voertuigen gecontroleerd.



Tijdens de actie werden volgende zaken/feiten vastgesteld :



a) gerechtelijke inbreuken :

10 personen geseind als op te sporen wegens o.a. ontzetting recht tot sturen, opsporen verblijfplaats, of verhoor in gerechtelijke dossiers.

3 personen hadden geen wettige verblijfstitel.

9 personen waren in bezit van kleine hoeveelheden drugs zoals cannabis, hasj.In Gent werd een frans onderdaan aangetroffen met anabole steroïde (159 pillen).

2 personen waren in het bezit van verboden wapens zoals een vlindermes, een baseballknuppel en een aangepast stuurslot.



* Op het vlak van diefstallen:

werden er wel verdachte wagens/personen aangetroffen, o.a. er in de politiezone Evergem/Assenede waar een verdacht Roemeens voertuig werd onderschept.

werd in de politiezone Brakel een diefstal opgehelderd naar aanleiding van een vechtpartij tussen de eigenaars en de vermoedelijke dief. Een politieman in burger kon onmiddellijk tussenkomen en uit verder onderzoek bleek dat de verdachte ook nog in aanmerking komt voor een bromfietsdiefstal. De verdachte, zonder wettige verblijfstitel, is ter beschikking van het parket gesteld.

zijn er in de politiezone Gent en Regio Noord en Schelde fietsdieven op heterdaad betrapt.



* De helicopter van de Federale Politie heeft onder andere geholpen voor het terugvinden van een jongere in de omgeving van Brakel. De ouders hadden een ziekenwagen gebeld voor hun zoon die een verwarde indruk gaf, maar eens in de ziekenwagen is de jongere in een bos gevlucht. Dankzij de heli kon de jongeman snel teruggevonden worden.





b) inbreuken op vlak van verkeer:

9 bestuurders reden onder invloed van alcohol.

5 bestuurders werden betrapt voor het rijden onder invloed van drugs.

9 autobestuurders reden zonder geldige technische schouwing.

5 bestuurders waren niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

11 voertuigen waren niet geldig verzekerd.

1 persoon werden geverbaliseerd wegens te snel rijden.

27 bestuurders werden betrapt voor o.a. onaangepast rijgedrag, niet dragen van de veiligheidsgordel en niet betalen van eerdere opgelegde verkeersboetes.

voor 16 personen werd een proces-verbaal van waarschuwing opgesteld.

​​