Wat is fietslabelen?

Fietsregistratie

Het is erg vervelend als je (brom)fiets wordt gestolen. Je kan er echter zelf voor zorgen dat de dief zich misschien bedenkt, door je tweewieler gratis te laten registreren. Het registreren van (brom)fietsen biedt geen 100% garantie tegen fietsdiefstal, zorg daarom ook voor een stevig fietsslot.

Fietsregistratie, waarom?

Soms worden gestolen (brom)fietsen teruggevonden en dan begint onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar. Omdat veel (brom)fietsen dezelfde kenmerken hebben: bijvoorbeeld 'een groene damesfiets met zwart zadel en zwarte handvatten', zochten we naar een manier om een (brom)fiets een uniek kenmerk te geven.

De oplossing vonden we in het "fietslabelen" : we kleven op je (brom)fiets een niet-afscheurbaar etiket met je rijksregisternummer erop.

Als je (brom)fiets gestolen wordt en je doet aangifte, dan signaleren we je (brom)fiets onmiddellijk als "gestolen". Wordt hij teruggevonden, dan kunnen we je onmiddellijk verwittigen aan de hand van het labeltje met je rijksregisternummer. Je vindt je rijksregisternummer terug achteraan je identiteitskaart, je SIS-kaart, belastingbrief of op de papieren voor je pensioen. Je kan het ook opvragen bij de dienst bevolking.

Nog niet overtuigd?

Als de eigenaar van een gevonden (brom)fiets gekend is dankzij de registratie, mag de (brom)fiets niet openbaar verkocht worden, zonder dat de eigenaar de kans krijgt zijn eigendom te recupereren. Elke Belgische gemeente heeft de plicht om de eigenaar te verwittigen dat zijn eigendom werd teruggevonden.

Zet je (brom)fiets juist op slot!

Een goed ringslot is niet zomaar open te maken. Maar een (brom)fiets die niet vastgelegd is aan een hek of paal kan nog steeds makkelijk worden meegenomen, bijvoorbeeld op een aanhangwagen. Om je (brom)fiets aan de vaste wereld te binden, koop je best een extra slot. Beugel-, vouw- of kettingsloten zijn hiervoor zeer geschikt. Deze steek je door het wiel en het frame van de (brom)fiets. Daarna maak je het slot vast aan een fietsrek, hek of paal. Een dief gaat altijd op zoek naar het zwakste deel van de beveiliging. Let er dus op dat het slot stevig genoeg is. Zet je (brom)fiets ook altijd op slot als deze thuis in een schuur of garage staat. Als er dan wordt ingebroken, is de kans kleiner dat de dief de (brom)fiets steelt.

Koop nooit gestolen (brom)fietsen!

Fietsdiefstal is een groot probleem, maar het verkopen van gestolen (brom)fietsen net zo goed. Werk hier niet aan mee. Koop je (brom)fiets alleen bij erkende handelaar dan ben je zeker dat je geen gestolen (brom)fiets koopt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Assenede/Evergem via het contactformulier of telefonisch via 09 257 00 10.