Eén dag niet

Wist je dat er in België meer dan 200 woninginbraken per dag worden gepleegd? De sociale kosten die hieraan verbonden zijn, zijn aanzienlijk: wij betalen jaarlijks meer dan 350 miljoen euro...

Tijdens deze actiedag "1 dag niet" brengt de politie, samen met de inwoners, de preventie van woningdiefstallen onder de aandacht.

Ook dit jaar hebben de politiezone Assenede-Evergem en de Gemeente Evergem de handen in elkaar geslagen om een mooi initiatief uit te bouwen.

De krachtinspanning lag dit jaar op de gevaren van het internet en hoe wij hierin kunnen sensibiliseren, meer bepaald welke informatie voor een potentiële inbreker allemaal op de sociale media te rapen valt.

In het kader van de actiedag "Eén dag niet" organiseerde de politiezone Assenede-Evergem op 28/10/2016 een infomoment in Ertvelde. De uiteenzetting die werd gegeven door een diefstalpreventie-adviseur, werd door maar liefst 33 personen bijgewoond. Op het einde van de uiteenzetting werden er door de burgemeester, in naam van de Gemeente Evergem, 3 beveiligingspakketten verloot onder het aantal aanwezigen. Het beveiligingspakket bestond onder andere uit een dummy beveiligingscamera, een rookdetector, 3 deur-en raamcontact alarmen en diverse sensibiliserende folders.

Naast dit preventieve initiatief, werden er op verschillende locaties georganiseerde wegcontroles opgesteld.

In totaal werden er 74 voertuigen en 117 personen gecontroleerd.

Op verkeersvlak werden er 3 processen-verbaal opgemaakt, op gerechtelijk vlak werd er een proces-verbaal opgemaakt inzake verdachte handelingen.

Bijkomend werden er nog 6 herbezoeken gedaan bij slachtoffers van diefstallen, en werd er verhoogd toezicht gedaan bij woningen waarvan de bewoners voor een bepaalde tijd met vakantie en/of afwezig zijn.

De gemeenschapswachten van de Gemeente Evergem gingen langs bij risicogevoelige handelszaken zoals apotheken, postkantoren, nachtwinkels, juweliers, ... en overhandigden sensibiliserende flyers.

Hieruit kunnen wij besluiten dat het ontradend effect, zeker zijn nut had. 28 oktober 2016 werd binnen de politiezone Assenede-Evergem een inbraakloze dag.