Verkeersveiligheid in de Kapellestraat in Assenede

De politiezone Assenede-Evergem werd door buurtbewoners ingelicht dat er in de Kapellestraat in Assenede te vlug zou gereden worden en dat hierdoor een onveilige situatie ontstond.

De Kapellestraat is de verbindingsweg van Assenede naar Boekhoute. De snelheid is er beperkt tot 50 km/u, aangeduid door de wettelijke verkeersborden. Het gemeentebestuur van Assenede zorgde voor de aanpassing van de signalisatie, zodat het voor iedere bestuurder duidelijk is aan welke snelheid er mag gereden worden.



De ongevallencijfers werden gecontroleerd en er werd een analyse opgemaakt om een beeld te krijgen van de zaken waaraan kan gesleuteld worden om de verkeersveiligheid te verbeteren in deze straat.

De voorbij drie jaar gebeurden er dertien (geregistreerde) verkeersongevallen, waarvan zeven met gewonde(n) en zes met stoffelijke schade. De analyse van de verkeersongevallen en de melding van het "vlug"rijden van de auto's, zorgde ervoor dat de zone een verkeersteller plaatste. De teller zorgt voor een analyse van het aantal voertuigen die passeerden, welk soort voertuigen, op welk tijdstip en aan welke snelheid. Dit gaf als resultaat dat 40 % van de gecontroleerde voertuigen, in beide richtingen, te vlug reed. De hoogste snelheid bedroeg tijdens de telling 135 km/u.



Daarna werden preventieve snelheidsborden geplaatst. Deze borden geven weer aan welke snelheid voertuigen rijden en waarschuwen de bestuurder als hij te vlug rijdt. Preventieve snelheidsborden worden geplaatst om de weggebruiker te sensibiliseren om zich aan de voorziene snelheid te houden.



Ondertussen trad de repressieve fase van het actieplan in werking en werd er op donderdag 14 april 2016 voor de eerste keer door het korps een snelheidscontrole gehouden. Gedurende één uur was er controle in de richting naar Boekhoute. 39 voertuigen werden gecontroleerd en 21 reden te vlug. Dit betekent dat ongeveer 54 % (meer dan de helft van de gecontroleerde bestuurders) geen rekening hield met de snelheidsbeperking van 50 km/u. De hoogste snelheid bedroeg 86 km/u.



De komende weken zullen er nog meerdere repressieve controles volgen. Daarna volgt een evaluatie om te bespreken of verdere stappen noodzakelijk zijn.

Labels