Samen sterk tegen inbraken: ‘Rijkewest’ en ‘Abdijmolen’ krijgen buurtinformatienetwerk

Met 'RijkeWest' en 'Abdijmolen' krijgt Oosteeklo er twee nieuwe buurtinformatienetwerken bij. Beide buurten kregen in oktober en november af te rekenen met een inbrakengolf. Via een buurtinformatienetwerk gaan burgers en politie samen de strijd tegen inbraken in hun buurt aan.

In oktober en november van vorig jaar werd Oosteeklo getroffen door een resem inbraken. Deze misdaadgolf zorgde voor een onveiligheidsgevoel in de buurten 'RijkeWest' en 'Abdijmolen'. Na intensief contact met de politiezone Assenede-Evergem werd beslist een buurtinformatienetwerk op te richten in beide buurten met als doel het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en aan inbraakpreventie te doen. Vandaag ondertekenen vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de politiezone Assenede-Evergem en de beide buurten een speciaal BIN-charter waarin de afspraken binnen het buurtinformatienetwerk vastgelegd worden.

Burgers en politie op één lijn

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen de burgers en de lokale politie in een bepaalde buurt. De kern van deze samenwerking berust op communicatie en een correcte uitwisseling van gegevens. Een BIN betekent voor de politie een paar extra ogen op het terrein. Het voordeel van het systeem is dat de sociale controle vergroot. De leden melden elkaar abnormale zaken of gebeurtenissen en volgen de raadgevingen op. De politiediensten onderzoeken de meldingen van de BIN-leden en geven feedback of zorgen voor een patrouille. Op die manier werkt het systeem in twee richtingen. Er bestaat ook een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen, een BIN-Z.

11 netwerken

België telt meer dan 400 buurtinformatienetwerken (BIN), met zo'n 300.000 leden. Al deze mensen engageren zich in zekere mate als 'partner' van de politie en werken mee aan een veilige leefomgeving. De essentie is dat er een gestructureerde communicatie is tussen politie en burgers.

In de politiezone Assenede-Evergem waren er tot op vandaag 8 BINs en 1 BIN-Z (BIN Zelfstandigen) actief. Met 'RijkeWest' en 'Abdijmolen' krijgt Oosteeklo er twee buurtinformatienetwerken bij. In totaal zijn er dus 11 netwerken actief binnen de politiezone.

Info: Politiezone Assenede-Evergem, tel. 09 257 00 10, politie@assenede-evergem.be