Vandalisme aan politiemateriaal

Vorige week werd de verkeersteller van de politiezone Assenede-Evergem in de Zwartestraat geplaatst om de verkeersstroom te analyseren. Maandag 16 maart 2015 werd het toestel teruggehaald, maar stelde het korps vast dat het toestel totaal vernield werd. Het buitendeel van de teller werd volledig vernield, de apparatuur en batterij werden eruit gehaald. De politie stelt een onderzoek in.

Het korps heeft er voorlopig het raden naar waarom dit soort vandalisme gebeurde : gaat het om pure vernielzucht of is het iemand die denkt dat hij door dergelijk toestel geflitst wordt? Verkeerstellers zijn echter geen flitstoestellen, maar worden enkel gebruikt om te meten hoeveel voertuigen er passeren, aan welke snelheid een voertuig rijdt (zonder identificatie), welk soort voertuigen er rijden en welke de pieken op een dag zijn.



Aan de hand van deze gegevens probeert de politie met haar externe partners de verkeersleefbaarheid en -veiligheid aan te pakken daar waar nodig. Door het vandalisme beschikt de politie nu niet meer over concreet cijfermateriaal zodat het moeilijker is om op een preventieve wijze de verkeersveiligheid aan te pakken.



Een verkeersteller kost ongeveer 2700 euro. Een eventuele vernieuwing van het toestel zou duidelijk een onvoorziene en jammerlijke extra uitgave zijn binnen het budget van de politiezone. Met dit budget zouden bovendien andere realisaties verwezenlijkt kunnen worden in het kader van de verkeersveiligheid.