Actiedag tegen inbraken een succes!

Op 11/12/2014 ging in België de eerste nationale actiedag tegen inbraken door. Ook de politiezone Assenede/Evergem zette haar schouders onder dit initiatief.

Wie "afwezigheidstoezicht" aanvraagt, krijgt in de periode waarin men afwezig is regelmatig de politie op bezoek die een oogje in het zeil houdt. Dergelijk toezicht hangt af van het aantal lopende aanvragen en van de beschikbaarheid van de medewerkers. De actiedag werd aangegrepen om de 14 lopende aanvragen te behartigen. Elk van de bezochte woningen kreeg een korte evaluatie van het bezoek in de bus met een uitnodiging om desgewenst bijkomend "diefstalpreventieadvies (dpa)" aan te vragen.

Dergelijk advies werd trouwens ook massaal gegeven op 11/12 via een zogenaamde "speed-dpa" waarbij de twee specialisten diefstalpreventie van de zone een 200-tal huizen, waarvan ze de bewoners thuis vonden, in de Hoogstraat in Assenede en de Lindenlaan in Ertvelde langs de buitenzijde screenden op mogelijke inbraakgevoelige punten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een openstaand raam of een uitpuilende brievenbus. Wie op dat ogenblik thuis was (68 huizen), kreeg onmiddellijk feedback. De afwezigen vonden een flyer in de bus met daarop enkele verbeterpunten.

Dagelijks werken veelal 2 interventieploegen en verschillende wijkinspecteurs in weer en wind in de verschillende wijken . Tijdens de actiedag werden zij doorheen de dag versterkt met in totaal 4 extra ploegen die zichtbaar patrouilleerden in en op inbraakgevoelige wijken en tijdstippen. Zo werd in het bijzonder aandacht besteed aan woningen die in de vroege avond een onbewoonde indruk gaven omdat de bewoners nog niet thuis van het werk waren en bijvoorbeeld de gordijnen of rolluiken nog niet dicht waren. 56 woningen kregen om die reden een folder in de bus met nuttige tips.

Wijkinspecteurs gingen op 11/12/2014 en de dag ervoor en erna opnieuw op bezoek bij 43 slachtoffers van een inbraak om te luisteren of er nog bijkomende informatie is over de inbraak. Tijdens dit bezoek werd ook het doel van de actiedag nog even geschetst.

Alle leden van de 9 buurtinformatienetwerken die de zone rijk is, kregen de dag voor de actiedag een aparte nieuwsbrief gemaild met nuttige tips rond inbraakbeveiliging. Ze kregen ook de oproep om het hele jaar door en zeker op 11/12 een extra oogje in het zeil te houden en iedere verdachte gedraging onmiddellijk te melden. Bovendien werden 20 handelaars bezocht om hen te motiveren zich aan te sluiten bij het buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen. Maar liefst 10 handelaars gingen onmiddellijk op deze uitnodiging in.

Verder probeerde de zone via allerlei kanalen zoveel mogelijk inwoners te bereiken om zich te wapenen tegen eventuele inbraken. Affiches in scholen, gemeentehuizen, bibliotheken, commissariaten en zelfs op de politievoertuigen trokken al enkele weken de aandacht naar de website www.1dagniet.be. Op de Christoffelweg in Evergem en ter hoogte van de Pastorijstraat op de R4 richting Gent, beiden 2 belangrijke invalswegen van de politiezone, plaatste het korps ook hun digitale informatieborden. Doel : de inwoners sensibiliseren om de nodige inbraakwerende maatregelen te nemen maar ook om een eventuele inbreker af te schrikken. 24.212 voertuigen reden voorbij deze borden. In de politiezone hopen ze dat iedereen ook de boodschap kon lezen én daarna heeft toegepast. Kwam u die dag in contact met de politie, dan kon u zien dat alle medewerkers de actiedag een warm hart toedroegen. Ze hadden immers allemaal een button met "1 dag niet" opgespeld.

De zone hoopt vooral dat inwoners blijvend aandacht hebben voor inbraakbeveiliging. Eén dag zonder inbraken is mooi, maar nog mooier zou zijn dat mensen zich heel het jaar door bewust zijn van de noodzaak om ramen en deuren te sluiten, goede gewoonten aan te nemen en alert te zijn te zijn voor verdachte personen of situaties.

De actie is in elk geval geslaagd. Door de bijdrage van de inwoners en de medewerkers, kon de zone de actiedag afsluiten zonder inbraken.