Politiezone Assenede - Evergem zet schouders onder nationale actiedag tegen inbraken.

Het aantal woninginbraken in België steeg de afgelopen jaren behoorlijk. Per dag tellen we gemiddeld 200 inbraken. Met de actiedag "1 dag niet" willen de verschillende provincies en de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken samen met alle inwoners een vuist maken tegen inbrekers. Dit initiatief komt uit Nederland. Enthousiaste burgers sloegen er vorig jaar de handen ineen om iedereen te sensibiliseren en na te denken over maatregelen die je zelf kan nemen om een inbraak te vermijden. België neemt deze succesformule nu over en organiseert op 11/12/2014 haar eerste nationale actiedag tegen inbraken.

Ook de politiezone Assenede/Evergem steunt dit initiatief en voert verschillende acties. Commissaris Steven De Smedt licht de inspanningen van het korps toe: "We zetten in op sensibilisatie en doen dit op heel wat verschillende manieren. Zo zorgen we, in samenwerking met de beide gemeenten van onze zone, voor de verspreiding van affiches rond de actiedag. Op onze website reiken we tips aan rond inbraakbeveiliging en linken we ook naar de site van de actiedag www.1dagniet.be. Via een artikel in de gemeentelijke informatiebladen, proberen we iedereen warm te maken voor de actiedag."

De zone voert dagdagelijks strijd tegen inbraken en maakte van dit fenomeen een prioriteit in haar beleidsplan. Maar op 11/12/2014 zorgt het korps voor enkele welgemikte extra's. Commissaris De Smedt : "Wie langdurig van huis is en afwezigheidstoezicht aanvroeg, mag op 11/12/2014 zeker een bezoekje van ons verwachten. De bezochte adressen zullen een flyer in de bus vinden met een uitnodiging om diefstalpreventieadvies aan te vragen. Onze twee specialisten diefstalpreventie zullen trouwens een 'speed-DPA' uitvoeren. Bij een speed-DPA worden alle huizen van eenzelfde straat langs de buitenzijde gescreend op mogelijke inbraakgevoelige punten zoals openstaande ramen, te grote struiken die sociale controle door buren kunnen belemmeren.... De bewoners van de huizen krijgen dus onmiddellijk feedback over de maatregelen die ze kunnen nemen om inbraken te voorkomen. De wijkinspecteurs die op 11/12/2014 opnieuw op bezoek gaan bij slachtoffers van inbraken om te luisteren of er nog bijkomende informatie is rond de inbraak, zullen tijdens dit bezoek ook even de actiedag ter sprake brengen. Slachtoffers van inbraken krijgen sowieso een uitgebreide informatiebrochure met daarin allerlei nuttige tips om nog meer inbraken te voorkomen."

Dat ze de strijd tegen inbrekers niet alleen aankunnen, hebben ze in Assenede/Evergem goed begrepen. Ze maken er dan ook dankbaar gebruik van de extra paar ogen en oren die de verschillende buurtinformatienetwerken hen opleveren.

Commissaris Steven De Smedt : "De dag vóór de actiedag mogen alle leden van de buurtinformatienetwerken van ons een nieuwsbrief met tips in hun mailbox verwachten. En op de dag zelf bezoeken we zoveel mogelijk zelfstandigen met de vraag of ze zich willen aansluiten bij onze BIN-Z. Dit is een apart buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen."

Ook de aanloop naar de actiedag wordt grondig benut. Commissaris De Smedt : "In de weken voor de actiedag verspreiden we preventiefolders rond avondinbraken tijdens onze patrouilles. Op de grote invalswegen zetten we bovendien ook nog ons digitaal informatiebord in om de burgers te sensibiliseren en eventuele daders af te schrikken. En doorheen al onze acties maken we inwoners attent op onze 'identificatiekaart verdachte'. Aan de hand van deze kaart kan je immers makkelijk een verdachte persoon of verdacht voertuig beschrijven als je 101 belt. We merken dat nog steeds een heel pak mensen niet durven bellen naar 101 in zo'n situatie. Toch is dit de beste manier om een inbraak te voorkomen : onze ploegen kunnen meteen ter plaatse gaan en eventuele verdachten identificeren. "