Heb oog voor mekaar (motorrijders)

We verzamelden in dit handig zakboekje de artikelen uit de wegcode die enkel op motorrijders van toepassing zijn. Maar het is ook cruciaal dat andere weggebruikers oog hebben voor een aantal risicosituaties... 

Voorzie het onvoorziene

Voorzie als motorrijder het onvoorziene. Als je een file wagens voorbijrijdt, kan er altijd een wagen vanuit een zijstraat, oprit of parking de baan oprijden. Als motorrijder mag je maar inhalen tot 50 km/u en niet sneller dan 20 km/uur rijden dan de auto's (wegcode voor motorrijders). Tip voor de automobilist: check altijd je achteruitkijkspiegels vóór je van rijstrook verandert.

Hou rekening met snelheid

Voor autobestuurders is het niet altijd eenvoudig om de snelheid van motorrijders juist in te schatten. Zowel als motorrijder en als automobilist hou je hier best rekening mee bij bijvoorbeeld voorrangswegen of wanneer je afslaat om een straat links in te rijden.

Hou rekening met omvang

Motorrijders gebruiken twee derde van een rijvak. Als een motorrijder je wilt kruisen op het moment dat je een geparkeerde wagen wilt inhalen, houd je best even in. Wacht achter de geparkeerde auto tot de motorrijder je gekruist heeft. Pas dan kan je de wagen inhalen.

Uitstappen = uitkijken!

Observeer goed het achteropkomende verkeer als je het portier van de wagen opent. Maak gebruik van je achteruitkijkspiegels!

Motorrijders moeten er zich ook van bewust zijn dat ze, zeker gedurende schemering en de nacht, niet altijd even zichtbaar zijn voor de andere weggebruikers.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 321 36 00.