Inbraakpreventie: de donkere dagen zijn nog niet voorbij!

Elk jaar zien we van november tot februari een piek in de inbrakencijfers. Deze vier maanden nemen jaarlijks makkelijk de helft tot driekwart van het totaal aantal inbraken voor hun rekening. Inbrekers breken immers liefst in wanneer het hen het makkelijkst gemaakt wordt. En in de wintermaanden zijn ze uiteraard veel minder zichtbaar. De politie zet alle middelen in met haar Donkere Dagen Campagne, maar jouw medewerking kan het verschil maken: bel snel 101 als je iets verdachts ziet en sluit je woning voldoende af.

Wat kan jij doen?

Een verdacht persoon of voertuig? Bel onmiddellijk 101!

Het beste wapen tegen inbraken is sociale controle. Voel je dus aan dat er iets niet klopt? Of zie je iemand die niet in jouw straat hoort te zijn? Aarzel niet en bel 101! Dit noodnummer staat rechtstreeks in contact met onze ploegen op het terrein. Het is de snelste weg om verdachte personen of voertuigen te controleren. Drempelvrees is helemaal niet nodig, wij zijn blij met alle hulp!

Met deze info kan je de politie al een heel eind op weg helpen

Wat gebeurt er als ik iets verdachts meld?

Maak het inbrekers niet makkelijk!

Inbrekers slaan hun slag meestal als er niemand thuis is, vaak in de vooravond, als de meeste mensen nog op het werk zijn en de woning een onbewoonde indruk geeft. Net op die momenten vergeet men de juiste maatregelen te treffen.

  • Sluit alle ramen volledig. Ramen op kipstand of vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers.
  • Laat geen klein gereedschap in de tuin slingeren. Berg ze veilig en slotvast op.
  • Berg ook de tuinmeubelen en ladders op. Inbrekers gebruiken ze om makkelijker op de eerste verdieping te geraken.
  • Maak je huis goed zichtbaar door goede binnen- en buitenverlichting en een laaggesnoeide voortuin.
  • Laat lampen branden met een timer zodat de woning bij het vallen van de avond een bewoonde indruk geeft.
  • Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht. Bewaar ze achter slot en grendel.
  • Wees je ervan bewust dat ook criminelen online-berichten kunnen meelezen! Zet dus niet op Twitter of Facebook dat je een uitstapje maakt of op vakantie bent.
  • Investeer in goede sloten. Daarmee verminder je de kans op een inbraak het sterkst. Plaats eventueel een alarm, maar enkel als aanvulling op goede sloten en gewoontes.

Is jouw woning goed beveiligd? Download hier de checklist

Preventie helpt!

  • Maak een afspraak bij politie Schelde-Leie voor diefstalpreventieadvies, gratis en vrijblijvend. Onze diefstalpreventieadviseur komt langs en maakt een lijst op met acties om je woning beter te beveiligen. Inwoners van De Pinte, Nazareth en Sint-Martens-Latem kunnen hiervoor een gemeentepremie verkrijgen (info en voorwaarden op de website van je gemeente).
  • Reis of weekendje weg gepland? Vraag dan gratis afwezigheidstoezicht aan bij politie Schelde-Leie. Onze politieploegen komen dan regelmatig een kijkje nemen tijdens jouw afwezigheid, overdag en 's nachts.
  • Sluit je aan bij één van de 30 BIN's in onze politiezone. Deze buurtinformatienetwerken worden voornamelijk opgestart als er een persoons- of voertuigbeschrijving is die kan gelinkt worden aan een inbraak. Alle BIN-leden worden dan geïnformeerd en verwittigd om waakzaam te zijn.