1dagniet: wij doen weer mee! En jij?

We nemen ook dit jaar deel aan de nationale campagne '1dagniet', op vrijdag 27 oktober. Hiervoor zetten we allerhande acties op poten. Maar ook jij kan één en ander doen...

Wat doet de politie op 1dagniet?

  • We plannen een grootscheepse controleactie. Passanten krijgen een handig preventiezakboekje mee met makkelijke tips tegen inbraken.
  • Inwoners kunnen in real-time de dag meevolgen op Twitter en Facebook: welke controles voeren we uit, waar, met welk resultaat,… Je kan er ook zelf preventietips delen en vragen stellen.
  • Op 1dagniet gaan onze wijkinspecteurs op pad in hun wijk. Ze verplaatsen zich in de rol van een inbreker en gaan op zoek naar openstaande ramen en deuren. De bewoners krijgen een brief in de bus met aandachtspunten en krijgen makkelijke tips mee om zich beter tegen inbraken te beveiligen. Hun focus ligt dit jaar op de (ver)bouwers. Op basis van de aangevraagde vergunningen (nieuwbouw en renovatie) gaan de wijkinspecteur gericht langs om diefstalpreventieadvies te promoten.

Wat doe jij op 1dagniet?

Neem een kijkje op de website van 1dagniet voor een overzicht van alle initiatieven en allerhande preventietips!

Maak het inbrekers niet te makkelijk!

Inbrekers breken in wanneer het hen het makkelijkst gemaakt wordt. Ze slaan hun slag meestal als er niemand thuis is, vaak in de vooravond, als de meeste mensen nog op het werk zijn en de woning een onbewoonde indruk geeft. Net op die momenten vergeet men de juiste maatregelen te treffen.

Deze eenvoudige veiligheidstips kunnen al veel verhelpen:

  • Laat geen ladders of klein gereedschap in de tuin slingeren. Berg ze veilig en slotvast op.
  • Berg ook de tuinmeubelen op. Inbrekers kunnen makkelijker op de eerste verdieping geraken door ze op te stapelen.
  • Sluit alle ramen volledig. Ramen op kipstand of vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers.
  • Laat lampen branden met een timer zodat de woning bij het vallen van de avond een bewoonde indruk geeft.
  • Wees je ervan bewust dat ook criminelen online-berichten kunnen meelezen! Maak dus geen melding op Twitter, Facebook of weblog dat je op vakantie bent en tot wanneer.

Wat kan je nog doen?

  • Elke inwoner van onze politiezone kan een beroep doen op diefstalpreventieadvies, gratis en vrijblijvend. Onze diefstalpreventieadviseur komt langs en maakt een lijst op met acties om je woning beter te beveiligen.
  • Reis of weekendje weg gepland? Vraag dan gratis afwezigheidstoezicht aan bij politie Schelde-Leie. Onze politieploegen komen dan regelmatig een kijkje nemen tijdens jouw afwezigheid, overdag en 's nachts.
  • Sluit je aan bij één van de 30 BIN's in onze zone. Deze buurtinformatienetwerken worden voornamelijk opgestart bij het opmerken van verdachte handelingen. Alle BIN-leden worden dan geïnformeerd en verwittigd om waakzaam te zijn.

Een verdacht persoon of voertuig? Bel onmiddellijk 101!

Het beste wapen tegen inbraken is sociale controle. Voel je dus aan dat er iets niet klopt? Of zie je iemand die niet in jouw straat hoort te zijn? Aarzel niet en bel het noodnummer 101! Het noodnummer staat rechtstreeks in contact met onze ploegen op het terrein. Het is de snelste weg om verdachte personen of voertuigen te controleren. Drempelvrees is helemaal niet nodig, wij zijn blij met alle hulp!

Met deze info kan je de politie al een heel eind op weg helpen

Wat gebeurt er als ik iets verdachts meld?