Scholieren van Erasmus De Pinte doen HIGH 5 fietscontroles op de lagere school

Deze voormiddag sloegen leerlingen van de middelbare en lagere scholen in De Pinte de handen in (en op) mekaar met de High5-campagne. Ze controleerden samen de fietsen en dit was een groot succes! De meeste van de 100 fietsen waren ok, alleen nu en dan een reflector of licht dat ontbrak.

Als voorbereiding kregen de scholieren vorige week les over verkeersveilig fietsen van onze verkeerscommissaris Luc De Vos.

Wat is High5?

Het Octopusplan streeft reeds 12 jaar naar duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen voornamelijk gericht op het lager onderwijs." Zo organiseren we de laatste 5 jaar telkens de Strapdag maar dit schooljaar is voor het eerst een Octopuscampagne voor het secundair onderwijs het leven in geroepen, " zegt initiatiefnemer Benedikte Demunck, de schepen van mobiliteit. De nieuwe 'High 5' campagne zorgt voor samenwerking tussen secundair (High) en lager onderwijs. Vaak worden jongeren met de vinger gewezen of gaan de verkeersacties voor het secundair onderwijs enkel over zichtbaarheid of over het rijbewijs. De scholieren van het middelbaar slaan de handen in elkaar of beter tegen elkaar als High 5 met die van het lager bij verkeersacties. 'High 5' stimuleert het engagement en de verantwoordelijkheidszin van jongeren in het verkeer door hen als rolmodel te laten optreden voor de lagere school. De 'High 5'-campagne bestaat uit 5 acties strapdag, een fietscontrole op een lagere school, telactie, ondersteuning bij bestaande verkeersacties en een debat rond duurzaam vervoer.

"Als voorbereiding kregen de scholieren vorige week een deskundige les over verkeersveilig fietsen en zichtbaarheid in het verkeer dankzij de medewerking van de Commissaris Luc De Vos," zegt de schepen, "ik wil ook de leerkracht Emeliek Garriau van Erasmus bedanken die het project mee hiel trekken". De scholieren konden vandaag meer dan 100 fietsen controleren van de Gemeentelijke basisschool, de Vrije Basisschool De Pinte, en Leefschool de Boomhut. De scholieren keken vooral de verlichting, reflectoren, remmen en banden na aan hand van fietscontrolekaarten. De scholieren deelden met veel plezier funtattoos aan de kinderen wiens fiets de test doorstond.