Fietsregistratie

Een nieuwe (elektrische) fiets gekocht?  In alle gemeenten van onze politiezone kan je deze gratis laten registreren. In tegenstelling tot vroeger zal men de rijksregisternummers niet langer graveren in het frame. Graveren kan het frame immers beschadigen of de stevigheid ervan in het gedrang brengen. Bovendien kunnen sommige nieuwe fietsen niet meer gegraveerd worden, onder meer door hun model of materiaal. Tegenwoordig wordt er dus met fraudebestendige stickers gewerkt die de fiets niet beschadigen. Eens de sticker is aangebracht, is hij zeer moeilijk te verwijderen. Fietsdieven kunnen een geregistreerde fiets minder makkelijk doorverkopen en vinden we je gestolen fiets terug, dan kunnen we jou makkelijk opsporen als eigenaar dankzij het rijksregisternummer. 

Destelbergen

Tewerkstellingscentrum het RAK, Kerkham 3b.

Elke eerste woensdag van de maand tussen 08 en 15u. Zie de website van de gemeente Destelbergen voor meer informatie.

Melle

Inwoners van Melle kunnen het rijksregisternummer van de eigenaar van de fiets en het adres mailen naar depot@melle.be. Zij ontvangen vervolgens een fraudebestendige en stevige registratiesticker met handleiding. Meer info via de website van de gemeente Melle.

Merelbeke

Inwoners van Merelbeke kunnen de fraudebestendige stickers aanvragen door naam, adres en rijksregisternummer door te geven via 09 210 32 11 of fie​tsre​gist​rati​e@​merelbeke.​be. Nadien ontvangt men per post:

  • 2 fraudebestendige stickers met jouw rijksregisternummer. Je kleeft 1 sticker zichtbaar op het frame, de tweede kleef je op een verdoken plaats (vb. onder de trapas).
  • 1 'gemerkte fiets' sticker om bovenop de zichtbare sticker met je rijksregisternummer te kleven
  • Een handleiding hoe je de stickers correct kan aanbrengen
  • Een fietspaspoort waarop je de kenmerken van jouw fiets kan noteren. Wordt jouw fiets alsnog gestolen, dan kan je op basis van dit fietspaspoort een goede omschrijving geven.

Zie ook de website gemeente Merelbeke.

Oosterzele

De gratis registraties worden in Oosterzele georganiseerd door ZMPO (zonale misdrijfpreventie organisatie). Deze vinden niet langer plaats aan sporthal De Kluize, maar op afspraak en aan huis. Neem hiervoor contact op met Dhr. Antoine De Smaele (0495 23 25 00) of Dhr Luc Rasschaert (0499 38 19 07).

Registratie bij de fabrikant

Bij de meeste merken kun je als eigenaar van een nieuwe (elektrische) fiets deze ook laten registreren bij de fabrikant. Dit loont zeker de moeite, omdat we jou zo ook aan de hand van het chassisnummer kunnen opsporen als eigenaar.

Bikebank

Nog een extra hulpmiddel om je fiets te registreren en de kans op diefstal te verkleinen is het Bikebanklabel. De lokale politie en gemeenten registreren teruggevonden fietsen op de website www.bikebank.be. Bij verlies of diefstal kan je via deze website nagaan of je fiets al teruggevonden werd. 

Je kan jouw fiets ook gratis (met foto) registreren in de Bikebank. Dit vergroot de herkenbaarheid en de kans op het terugvinden van je fiets na diefstal of verwijdering. 

Gebruik een goed slot!

Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan met het juiste gereedschap gekraakt worden. Hoe meer weerstand een slot echter biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen. Gebruik steeds twee sloten, bij voorkeur van een verschillend type. Dieven specialiseren zich immers vaak maar in het kraken van één type slot.

Aankoop van een tweedehandsfiets

Koop enkel een fiets met een factuur waarop de naam van de vorige eigenaar vermeld staat of met een aankoopbewijs. Dit aankoopbewijs kan je samen met de verkoper opstellen.

Vermeld zeker:

  • de omschrijving (merk, model, type, soort, kleur, …);
  • eventueel het framenummer van de fiets of een merkteken;
  • het aankoopbedrag;
  • de datum van aankoop;
  • de identiteit en de handtekening van de verkoper en de koper.
  • Indien je een reeds gemerkte fiets wil kopen, vermeld dan uitdrukkelijk het merkteken op het aankoopbewijs dat je samen met de verkoper opstelt.

Meer informatie via de website van Binnenlandse Zaken - Directie Veiligheid & Preventie

Fietschecklist - Algemene Directie Veiligheid & Preventie - Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.