Wat met loslopende honden?

Onze diensten worden almaar meer opgeroepen voor het ophalen van loslopende dieren. In het merendeel van de gevallen gaat het hier over honden. Ook krijgen we regelmatig bericht dat loslopende honden andere dieren aanvallen, zich op privéterrein begeven en voor de nodige overlast zorgen. Niet enkel onbeheerde dieren zijn hier de oorzaak van. Honden die worden losgelaten door hun baasjes tijdens het uitlaten zorgen eveneens voor de nodige problemen.

Voor de inwoners van de politiezone die hiermee worden geconfronteerd zijn deze loslopende honden een bron van ergernis en onveiligheidsgevoel.

De algemene politieverordening met zonale gelding, van toepassing op de vier gemeenten van de politiezone, voorziet in verschillende bepalingen omtrent loslopende honden.

  • Zo moeten dieren met alle gepaste middelen worden vastgehouden en minstens met een korte leiband, op iedere plaats van de openbare ruimte en in galerijen en passages op het voor publiek toegankelijk privégebied. Het dragen van een muilkorf is verplicht voor agressieve, kwaadaardige of gevaarlijke dieren. Het is verboden dieren te laten begeleiden door personen die het dier niet onder controle kunnen houden.
  • De eigenaars van de dieren of de personen die, al is het maar occasioneel, op de dieren letten , dienen er over te waken dat deze dieren:
    • personen of andere dieren op geen enkele manier storen, intimideren of lastig vallen.
    • de aanplantingen of andere voorwerpen in de openbare ruimte niet beschadigen.
    • private eigendommen niet betreden
  • Het is eveneens verboden dieren zonder toelating op andermans grond te laten lopen.

Alle bepalingen met betrekking tot dieren kan u terugvinden in de algemene politieverordening met zonale gelding.

Wanneer de politiediensten een overtreding op het reglement vaststellen, kan de gemeente overgaan tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete). De omvang van de administratieve geldboete is proportioneel op grond van de ernst van de inbreuk die de boete verantwoordt. Bij eventuele herhaling kan de boete worden verzwaard. De boete overschrijdt, ongeacht de omstandigheden in elk geval niet het bedrag van het wettelijk vastgestelde maximum van 350 euro of maximum 175 euro, indien de inbreuk gepleegd wordt door een minderjarige die de volle leeftijd van 14 jaar heeft bereikt.

Wij willen alle baasjes van honden aanmanen hun dier aan de leiband te houden!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.