Phishing en smishing

Wat?

Phishing betekent letterlijk "vissen". Je wordt (via e-mail) naar een valse website gelokt die een look-a-like van de echte is. Daar log je nietsvermoedend in met je paswoord of kredietkaartnummer. Hierdoor krijgen de verdachten de beschikking over je gegevens en kunnen ze die misbruiken.

Slachtoffer?

Doe aangifte bij de politie. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen om uw aangifte te staven. Tracht de headers (zie de handleiding bij de bijlagen hieronder) van de e-mail te achterhalen en druk ze af, evenals de volledige e-mail. Neem een screenshot van de valse website en noteer de URL. Bekijk welk nadeel u heeft geleden door de feiten.

Hoe voorkomen?

Ga niet in op e-mails waarvan u de echtheid niet kan controleren. Geef geen vertrouwelijke gegevens door via het internet. Een bank zal nooit in een e-mail vragen om via een URL je gegevens aan te passen. Let steeds op dat er in de adresbalk httpS staat. Deze "S" betekent secure connection, wat wil zeggen dat informatie zoals paswoorden die je via een dergelijke website uitwisselt, niet door derden kan onderschept worden.

Smishing

Oplichters gebruiken tegenwoordig ook steeds vaker sms om berichten te versturen met valse links. Deze vorm van phishing heet: smishing of ook SMS-phishing. Klik dus nooit op een link in een dergelijk sms-bericht. Als u wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.

Via deze link van de Federale Politie kan u nog heel wat bijkomende info rond phishing terugvinden

De website SafeOnWeb.be verzamelt actuele dreigingen en geeft ook een reeks tips om veilig te surfen en aankopen te doen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Rhode & Schelde via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.