Fraude door in te spelen op gevoelens (emotiefraude)

Wat?

Er zijn verschillende vormen van emotiefraude. Het slachtoffer komt in contact met de verdachte via het internet (via een datingsite, facebook, e-mail,...). Hij/zij palmt het slachtoffer in en bouwt een vertrouwensband op. Na enkele dagen vraagt de verdachte geld om een reis naar België te betalen, om kleren te kopen, om een erfenis vrij te krijgen, ... Meestal moet het geld worden overgemaakt via Western Union of Money Gram.

Na het overmaken van de centen wordt het plots stil aan de overkant en blijkt de man of vrouw niet te bestaan.

Slachtoffer?

Doe aangifte bij de politie. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen om uw aangifte te staven. Tracht zoveel mogelijk gegevens van de verdachte te bekomen: naam, nickname, telefoonnummer, e-mailadres, rekeningnummer, de gegevens m.b.t. het overmaken van het geld, printscreens van de gesprekken.

Hoe voorkomen?

Ga niet in op vragen om geld over te maken via het internet. Wees terughoudend t.o.v. personen die u nog niet lang kent. Indien een vriend u laat weten dat hij/zij in nood is, neem eerst telefonisch contact op vooraleer u geld overmaakt. Zijn/haar account zou wel eens gehackt kunnen zijn.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Rhode & Schelde via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.